Politistii maramureseni avertizeaza: Mare atentie la folosirea materialelor pirotehnice

petardeAvand in vedere ca in fiecare an, in noaptea de Revelion, foarte multi cetateni folosesc articole pirotehnice, politistii maramureseni reamintesc ca acestea trebuie utilizate numai dupa luarea tuturor masurilor de protejare a persoanelor si a bunurilor.

Potrivit dispozitiilor Legii 126/1995 privind regimul materiilor explozive, articolele pirotehnice de divertisment pot fi folosite numai de persoanele fizice sau juridice autorizate, cu luarea masurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor si a mediului, se arata in buletinul informativ al IPJ Maramures.

Nu este permisa folosirea articolelor pirotehnice in urmatoarele situatii:

  1. a) intre orele 24.00 si 06.00, cu exceptia evenimentelor de interes local, national sau international, in baza aprobarii autoritatilor locale;
  2. b) la o distanta mai mica de 50 de metri de constructiile de locuinte cu pana la 4 niveluri si la mai putin de 100 de metri fata de cele cu peste 4 niveluri;
  3. c) la o distanta mai mica de 500 de metri de instalatiile electrice de inalta tensiune, de locurile de depozitare si livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalatiile de gaze.
  4. d) la o distanta mai mica decat cea prevazuta de reglementarile in vigoare pentru obiectivele chimice si petrochimice ori pentru alte obiective care prezinta pericol de incendiu sau explozie;
  5. e) in locurile in care exista riscul producerii de alunecari de teren, avalanse sau caderi de pietre;
  6. f) pe drumurile publice deschise circulatiei rutiere, pe aleile pietonale si in spatiile deschise cu aglomerari de persoane;
  7. g) la o distanta mai mica de 500 de metri de paduri.

Totodata, in conformitate cu legislatia in vigoare, este permisa organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 si 4 numai in conditiile in care exista acordul primariei, al inspectoratului pentru situatii de urgenta judetean si avizul inspectoratului judetean de politie pe a carui raza se executa jocurile respective.

Orice operatiune cu articole pirotehnice, efectuata fara drept, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.

Avand in vedere starea de pericol existenta privind detinerea, comercializarea sau efectuarea fara drept de alte operatiuni cu articole pirotehnice de catre persoanele fizice sau juridice neautorizate, politistii maramureseni desfasoara in aceasta perioada activitati necesare pentru asigurarea unui climat de ordine si siguranta civica, prevenirea producerii unor accidente sau pagube materiale pe fondul folosirii necorespunzatoare sau ilegale a acestora precum si pentru depistarea persoanelor care incalca prevederile Legii 126/1995, privind regimul materiilor explozive prin comercializarea articolelor pirotehnice.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1