Polonia a semnat un acord cu SUA privind livrarea de gaze naturale pe termen lung

Reclame home 1
Reclame home 1

Compania poloneza de stat PGNiG a semnat joi un acord pe termen lung pentru a beneficia de livrari de gaze naturale lichefiate din SUA, in cadrul eforturilor autoritatilor poloneze de a nu mai depinde de livrarile de gaze din Rusia, transmite AP, informeaza AGERPRES.

PGNiG a semnat un acord pe 24 de ani cu furnizorul american Cheniere Marketing International. Contractul a fost semnat la Varsovia, in prezenta secretarului american al Energiei, Rick Perry, si a presedintelui Poloniei, Andrzej Duda.

Valoarea acordului nu a fost dezvaluita, insa presedintele Consiliului de Administratie de la PGNiG, Piotr Wozniak, a spus ca pretul este cu 20-30% mai mic decat cel platit in prezent de Polonia catre „furnizorul din Est”, referinta la Rusia. Piotr Wozniak a mai informat ca PGNiG se asteapta sa semneze unul sau doua noi contracte pentru livrarea de gaze naturale Poloniei.

La randul sau, presedintele principalului partid din Polonia, Jaroslaw Kaczynski, s-a declarat „fericit ca acest acord va creste securitatea energetica a Poloniei”.

Grupul rus Gazprom furnizeaza Poloniei o cantitate de 10 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an incepand din 1996, la un pret catalogat de autoritatile de la Varsovia ca fiind mult mai mare decat cel oferit altor importatori europeni.

La venirea sa la putere, in anul 2015, Partidul Lege si Justitie (PiS) a anuntat ca nu va reinnoi contractul de aprovizionare pe termen lung cu Gazprom care expira in 2022, urmand sa se bazeze pe livrarile de gaze naturale lichefiate din SUA, precum si pe cele de gaze naturale din Norvegia si gaze lichefiate din Qatar.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole