Polonia are in vedere pentru anul viitor primul buget echilibrat de dupa 1989

PNL

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a aprobat marti un plan care prevede eliminarea deficitului bugetar in 2020, ceea ce ar reprezenta o premiera pentru Polonia in ultimii 30 de ani, transmite Reuters, informeaza AGERPRES.

Proiectul legii bugetului de stat pentru 2020 a fost aprobat marti de Guvernul de la Varsovia si acum urmeaza sa ajunga in Parlament.

La finalul sedintei de Guvern, Mateusz Morawiecki a anuntat ca a aprobat un proiect de buget in care cheltuielile si veniturile sunt echilibrate la 429,5 miliarde zloti (109 miliarde dolari).

“Prezentam un buget echilibrat pentru prima data in 30 de ani”, a declarat premierul polonez intr-o conferinta de presa.

Gratie cresterii economice robuste si imbunatatirii gradului de colectare a taxelor, deficitul bugetar al Poloniei a fost mentinut la un nivel redus in ultimii ani, in pofida unor cheltuieli semnificative cu programele de asistenta sociala. De exemplu, anul trecut deficitul bugetar s-a ridicat la 10,4 miliarde forinti (2,65 miliarde dolari), iar acum autoritatile de la Varsovia anunta ca va fi redus la zero in 2020.

La ultimele alegeri, opozitia a criticat Partidul Dreptate si Justitie (PiS), aflat la putere in Polonia, pentru programele sale de asistenta sociala. Cu un buget echilibrat ar putea PiS sa arate alegatorilor ca are o atitudine fiscala responsabila, chiar daca Morawiecki a subliniat ca eliminarea deficitului nu va afecta programele de cheltuieli ale Poloniei.

In schimb, criticii sustin ca acest proiect de buget se bazeaza pe un scenariu mult prea optimist, avand in vedere preconizata incetinire a economiei. De exemplu, bugetul este construit pe ipoteza unei cresteri economice de 3,7% in 2020, sustinuta de consumul intern, iar preturile de consum ar urma sa inregistreze un avans de 2,5%. De asemenea, veniturile din TVA ar urma sa se situeze la 185 miliarde zloti, mai mult decat cifra de 179,5 miliarde zloti inclusa in bugetul pe acest an.

“In mare parte, acest proiect de buget se bazeaza pe o serie de plati unice precum reforma sistemului de pensii, certificatele de poluare sau vanzarea frecventelor 5G” subliniaza economistul sef de la ING Bank, Slaski Rafal Benecki.

Anterior, cotidianul Rzeczpospolita a informat si el ca bugetul pe 2020 va beneficia de pe urma vanzarilor de frecvente de telefonie mobila, a certificatelor de poluare si de pe urma reformei sistemului de pensii. Potrivit Rzeczpospolita, toate aceste masuri ar urma sa aduca la buget 17,8 miliarde zloti. Alte 14,9 miliarde zloti ar urma sa vina din imbunatatirea colectarii taxelor si 5,2 miliarde zloti vor veni de pe urma modificarii platilor contributiilor pentru asigurarile sociale. Majorarea taxelor la alcool ar urma sa aduca alte 1,1 miliarde zloti, in timp ce o noua taxa pentru milionari va genera 1,1 miliarde zloti, iar modificarea taxelor de mediu va aduce alte 1,4 miliarde zloti.

In data de 13 octombrie 2019 vor avea avea loc alegeri generale in Polonia. Partidul la putere PiS este favorit in sondajele de opinie.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1