Polonia: Romi din Romania judecati pentru instalarea ilegala a unei tabere

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Orasul Wroclaw din sud-vestul Poloniei a intentat un proces impotriva unor familii de tigani din Romania pentru a elibera un teren viran municipal. Deliberarile au fost reluate la 10 ianuarie, dar inca trebuie ca acuzatii sa se poata apara in mod convenabil, scrie, joi, Courrier International citat de Agerpres.

Acesta este un caz unic in Polonia, anunta cotidianul Gazeta Wyborcza. La sfarsitul lunii noiembrie 2013, orasul Wroclaw a intentat procesul impotriva familiilor de romi instalate pe terenul municipal. Mai multe familii de tigani — in total 46 de persoane originare din Romania si stabilite in Polonia de mai multi ani — sunt amenintate sa fie evacuate din constructiile lor improvizate, situate pe o parcela ce apartine orasului.

Sub presiunea unor asociatii, printre care Amnesty International, orasul a promis la inceput ca ii va muta pe romi, dar mai tarziu a retractat. Astazi, autoritatile propun instalarea barbatilor si femeilor separat, explica Gazeta Wyborcza: barbatii in baraci din tabla ridicate pe un vechi cimitir, iar femeile si copiii intr-un adapost condus de religiosi. O propunere inacceptabila pentru romi, care acorda o mare importanta legaturilor de familie, noteaza cotidianul polonez.

Mai mult decat atat, avocatii romilor din Wroclaw au cerut instantei sa numeasca un translator de romani, pentru ca clientii lor sa poata urmari deliberarile in limba lor, dar avand in vedere ca ei sunt cetateni romani, instanta le-a impus un traducator de romana. Potrivit Gazeta Wyborcza, aceasta este o limba pe care multi romi din Wroclaw o inteleg prost, intrucat nu au trait niciodata in Romania.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *