Polonia va cheltui pentru inarmare 44 de miliarde de euro pana in 2026

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Polonia va cheltui pentru modernizarea armatei 185 de miliarde de zloti (circa 44 de miliarde de euro) pana in 2026, in special pentru achizitia de avioane, elicoptere si submarine, a anuntat joi ministrul apararii Mariusz Blaszczak, citat de AFP, informeaza AGERPRES.

Noile echipamente vor fi desfasurate in special in estul Poloniei – flancul estic al NATO. Ministrul a mentionat ca prioritati 32 de avioane de vanatoare din generatia a cincea. Acestea vor inlocui modelele sovietice MiG-29 si Su-22, care nu mai au “mare valoare de lupta” si sunt “inutile”.

Blaszczak nu a dat detalii despre calendarul si continutul programului de achizitii.

Luna aceasta, Polonia si SUA au semnat un contract pentru achizitia a 20 de lansatoare mobile de rachete HIMARS, in valoare de 365 de milioane de euro, iar in martie 2018 polonezii au cumparat sistemul antiracheta american Patriot, cu suma de 3,8 miliarde de euro, reaminteste AFP. In 2016, Polonia a renuntat la un contract de cumparare a 50 de elicoptere produse de Airbus, insa si-a manifestat recent interesul pentru proiectul unui tanc franco-german.

Guvernul conservator de la Varsovia insista si pentru instalarea unei baze militare americane pe teritoriul polonez, unde sunt deja prezenti 5000 de militari din SUA, in cadrul efectivelor NATO asigurate prin rotatie de statele membre. Polonia este dispusa sa aloce cel putin doua miliarde de euro pentru acest obiectiv, iar bugetul pentru aparare este de 2% din PIB.

Potrivit presei poloneze, subsecretarul american al apararii John Rood este asteptat in martie la Varsovia, pentru a anunta proiectul unui comandament al fortelor SUA in Polonia.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2