Polonia va introduce un “impozit pe supermarketuri” de la 1 septembrie

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

supermarketUn nou impozit progresiv pe comertul cu amanuntul, botezat “impozit pe supermarketuri”, si care a fost criticat drept discriminatoriu si xenofob de principalele lanturi de distributie, va fi introdus de la 1 septembrie in Polonia, potrivit unei legi promulgate sambata de presedintele conservator Andrzej Duda, transmite AFP.

Noua taxa va fi de 0,8% pe cifra de afaceri a companiilor cu o cifra de afaceri lunara mai mica de 170 milioane zloti (38,3 milioane euro) si de1,4% pentru societatile care realizeaza o cifra de afaceri mai mare decat suma mentionata. In schimb, societatile de distributie care realizeaza o cifra de afaceri lunara mai mica de 17 milioane zloti sunt scutite de la plata noii taxe.

Conform guvernului condus de Partidul Lege si Justitie (PiS), noul impozit va garanta “egalitatea de drepturi si de sanse a micilor comercianti polonezi in raport cu marii jucatori din sectorul distributiei”, respectiv marile lanturi straine care au o prezenta puternica in Polonia.

Organizatia companiilor poloneze din sectorul comertului si distributiei (POHiD), care reprezinta interesele companiilor de distributie in special a grupurilor franceze Auchan, Carrefour, Castorama, E. Leclerc, a companiilor germane Kaufland, Lidl si Metro, a grupului portughez Jeronimo Martins sau a celui britanic Tesco, a anuntat ca va recurge la toate mijloacele juridice si institutionale pentru a denunta noua masura fiscala. Potrivit POHiD, un numar de zece grupuri de distributie cu capital strain ar urma sa verse 80% din sumele colectate de fiscul polonez din sectorul de distributie. In consecinta, POHiD crede ca noua masura fiscala este o dovada a xenofobiei fata de un sector care a investit 50 de milioane de euro in Polonia si a creat 200.000 de locuri de munca.

agerpres

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *