Poluare accidentala a raului Lapus cu ape de mina (FOTO)

home camp2
home camp2
home camp2

In aceasta dimineata, prin Sistemul National de Apeluri de Urgenta 112 s-a anuntat producerea unui zgomot puternic la galeria Breiner a Minei Baiut, urmata de o deversare accidentala de ape de mina, transmite Prefectura Maramures.

La fata locului s-au deplasat pompieri militari din cadrul Pichetului de Pompieri de la Targu Lapus, specialisti de la Comisariatul Judetean al Garzii Nationale de Mediu, de la Sistemul de Gospodarire a Apelor Maramures, CNMPN Remin, SC Conversmin, Primaria Baiut, respectiv SVSU Baiut.

Echipele de interventie alcatuite din pompieri militari si personalul SVSU Baiut au actionat cu utilaje pentru devierea apelor de mina si protejarea gospodariilor situate in zona. De asemenea, s-a lucrat pentru curatarea si degajarea zonei afectate de materialul antrenat de apele de mina. La debusarea din galerie, apa prezenta o culoarea rosiatica, specifica coloristicii metalelor existente in perimetrele miniere Varatic, Cizma si Breiner.

Drumul judetean a fost spalat pe o lungime de 400 de metri. La aceasta ora, fenomenul deversarii accidentale de ape de mina este in diminuare. Echipele de interventie s-au deplasat pe cursul raului si nu au constatat si inregistrat, ca efect al deversarii accidentale, mortalitate piscicola in raul Lapus.

Specialistii de mediu au prelevat probe de apa la debusarea si sectiunile caracteristice pentru evaluarea starii de calitate. Situatia in zona este monitorizata de catre pompierii militari si personalul SVSU Baiut. De asemenea, intregul tronson al raului Lapus, aval de localitatea Baiut, pana la confluenta cu raul Somes este monitorizata si periodic vor fi prelevate probe de apa care vor fi analizate in laboratorul SGA. In functie de dinamica evolutiei si pe masura ce probleme vor fi analizate, acestea vor fi comunicate pe fluxul operational la nivelul ministerelor de resort.

Despre producerea poluarii accidentale la galeria Breiner au fost anuntate institutiile abilitate de la nivel central.

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta s-a reunit in sedinta extraordinara si a dispus masuri pentru convocarea CNMPN Remin, SC Conversmin, administratorilor judiciar si administratorului special in vederea alocarii de resurse necesare pentru punerea in siguranta a galeriei Breiner.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *