Poluare atmosferica: O harta interactiva permite observarea in timp real a ”ucigasului invizibil” din aer

home camp2
home camp2
home camp2

Pulberi in suspensie, ozon sau dioxid de azot: o harta interactiva permite informarea, in timp real, asupra calitatii aerului la nivel local din Europa, continent in care poluarea atmosferica cauzeaza anual sute de mii de decese premature, informeaza AFP, transmite AGERPRES.

“Indicele european privind calitatea aerului”, lansat joi de Agentia Europeana de Mediu (AEM) si de Comisia Europeana, centralizeaza ora de ora informatii provenind de la peste 2.000 de statii de monitorizare de pe intregul teritoriu european.

”Poluarea aerului este un ucigas invizibil, de aceea, indicele poluarii aerului este necesar pentru a informa cetatenii europeni asupra starii calitatii aerului pe care il respira”, a declarat comisarul european pentru mediu Karmenu Vella.

Puncte marcate prin culori diferite pe harta reprezinta statiile de monitorizare, de la verde deschis la rosu inchis, ceea ce indica un nivel “foarte rau” pentru cinci poluanti principali care dauneaza sanatatii oamenilor si mediului: particule in suspensie PM2,5 (diametru mai mic de 2,5 microni) si PM10 (diametru mai mic de 10 microni), ozon troposferic, dioxid de azot si dioxid de sulf.

Punctele gri care apar pe harta in zona unor state membre ale AEM cum ar fi Italia, Grecia, Islanda sau Turcia, semnifica faptul ca acestea nu momentan astfel de date.

”Informarea cetatenilor le ofera mijloacele (…) de a solicita sistemului politic sa continue sa aduca imbunatatiri calitatii aerului in orasele noastre”, a declarat pentru AFP Hans Bruyninckx, director executiv al AEM. Acesta a mentionat ca acest indice ar putea fi, de asemenea, de interes pentru o familie care planuieste sa se mute intr-o alta parte a Europei.

Harta reprezinta un instantaneu asupra calitatii aerului la o ora exacta in timpul ultimelor doua zile, insa apasarea unui punct ofera totodata si un grafic ce rezuma situatia din ultimele o suta de zile. O fisa a tarii furnizeaza, de asemenea, o imagine de ansamblu cu privire la valoarea medie a poluarii anuale si asupra deceselor premature pe care aceasta le provoaca.

Potrivit unui raport al AEM publicat in octombrie, calitatea aerului s-a ameliorat in ultimii ani in Europa. Insa, o parte semnificativa a populatiei, mai ales cea din orase, este in continuare expusa la valori de poluare care depasesc standardele europene si mai ales recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), aceasta fiind mai stricte.

”Peste 80% dintre locuitorii din orasele europene traiesc cu o calitate a aerului care nu corespunde standardelor OMS”, a subliniat Bruyninckx, potrivit AFP.

Afectiuni cardiace, atacuri vasculare cerebrale, cancer de plamani… Poluarea cu pulberi in suspensie PM2,5, care se infiltreaza in profunzime in plamani a cauzat doar in 2014 decesul prematur a peste 420.000 de persoane din 41 de tari europene.

Harta poate fi consultata la adresa: airindex.eea.europa.eu

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *