Poluarea aerului, cauza a milioane de vizite la camerele de garda ale spitalelor de pe glob

home camp2
home camp2
home camp2

Milioane de vizite inregistrate anual la camerele de garda ale spitalelor de pe glob ca urmare a crizelor de astm sunt provocate de poluarea aerului, conform unui studiu citat miercuri de Press Association, informeaza AGERPRES.

Cercetarea efectuata la Universitatea George Washington din Statele Unite estimeaza ca pana la 33 de milioane de vizite la departamentele de urgenta ale unitatilor medicale ca urmare a simptomelor de astm ar fi fost cauzate de poluanti din aer care au ajuns in plamani.

Acesta este primul studiul care evalueaza impactul poluarii aerului asupra cazurilor de astm la nivel mondial.

Susan Anenberg, autoare principala a cercetarii si profesor asociat la Facultatea de sanatate publica Milken din cadrul universitatii, a declarat ca politicile care vizeaza purificarea aerului ar putea reduce povara astmului si ar contribui la imbunatatirea sanatatii sistemului respirator.

Doctor Anenberg a mentionat in acest sens in special politicile ce vizeaza reducerea emisiilor poluante de la masinile care circula in marile orase, masuri cu beneficii atat pentru persoanele care sufera de astm sau de alte afectiuni respiratorii cat si la nivelul intregii populatii.

”Milioane de persoane din intreaga lume sunt nevoite sa se adreseze in fiecare an camerelor de garda din cauza crizelor de astm deoarece respira un aer poluat. Concluziile noastre sugereaza ca politicile care vizeaza purificarea aerului pot reduce povara astmului la nivel mondial si pot imbunatati sanatatea respiratorie in toata lumea”, a subliniat Anenberg.

Astmul este cel mai des intalnita boala respiratorie cronica si afecteaza aproximativ 358 de milioane de persoane la nivel mondial.

Studiul, publicat in jurnalul Environmental Health Perspectives, sugereaza ca noxele emise de masini si alte tipuri de poluanti reprezinta o cauza semnificativa a crizelor astmatice severe.

Anenberg si cercetatorii din echipa sa au analizat vizite la camerele de garda ale spitalelor din 54 de tari si Hong Kong si au combinat apoi informatiile cu nivelurile de poluare la nivel mondial.

Potrivit rezultatelor, intre 9 si 23 de milioane de vizite pe an provocate de crizele astmatice – 8% pana la 20% din cifra totala la nivel mondial – ar fi fost declansate de ozon, un poluant rezultat din interactiunea intre noxele de la masini, centrale electrice si alte tipuri de emisii si razele solare.

Cercetatorii estimeaza de asemenea ca intre 5 si 10 milioane de persoane care se prezinta la camerele de garda cu crize astmatice – 4% pana la 9% din cifra totala la nivel mondial – au fost asociate cu microparticulele fine, mici fragmente de poluanti care se fixeaza adanc in plamani.

Oamenii de stiinta au declarat ca circa jumatate dintre vizitele la departamentele de urgenta ale unitatilor medicale puse pe seama aerului murdar se estimeaza ca au loc in tarile din sudul si estul Asiei – in special in India si China.

Doctor Anenberg a notat ca studiul sugereaza ca impactul poluarii aerului este mai raspandit decat cel al bolilor cardiovasculare, respiratorii si al cancerului pulmonar. ”Cunoastem faptul ca poluarea aerului este principalul factor de risc la adresa sanatatii asociat mediului inconjurator la nivel mondial. Rezultatele noastre demonstreaza ca raza de actiune a impactului global asupra sanatatii publice in urma inhalarii aerului poluat este mult mai mare si include milioane de atacuri asmatice in fiecare an”, a spus cercetatoarea.

In Uniunea Europeana, poluarea atmosferica provoaca anual in jur de 400.000 de decese premature, iar costurile sale externe legate de sanatate se ridica la sute de miliarde de euro, se arata intr-un raport al Curtii de Conturi Europene publicat in luna septembrie pe site-ul sau. Curtea avertizeaza insa ca aceste costuri semnificative de natura umana si economica nu au fost inca reflectate in actiuni adecvate la nivelul Uniunii. Raportul mai adauga ca particulele in suspensie, dioxidul de azot si ozonul de la nivelul solului constituie poluantii atmosferici considerati raspunzatori pentru cea mai mare parte dintre aceste decese premature si ca persoanele din zonele urbane sunt deosebit de expuse la acest risc.

Directiva din 2008 privind calitatea aerului inconjurator reprezinta piatra de temelie a politicii UE pentru un aer curat intrucat stabileste standardele de calitate pentru concentratiile poluantilor din aer. Curtea a evaluat modul in care a fost conceputa aceasta directiva, gradul de eficacitate cu care statele membre au implementat-o si modul in care Comisia a asigurat monitorizarea si respectarea sa, se arata in raport. “Poluarea atmosferica este cel mai mare risc de mediu pentru sanatate in Uniunea Europeana”, a declarat Janusz Wojciechowski, membru al Curtii de Conturi Europene responsabil de acest raport. “In ultimele decenii, politicile UE au contribuit la reducerea emisiilor, insa calitatea aerului nu s-a imbunatatit in acelasi ritm si exista in continuare efecte considerabile asupra sanatatii umane”, se mentioneaza in raport.

Poluarea atmosferica este o problema de sanatate publica tot mai presanta si sensibilizarea si informarea publicului au un rol esential de indeplinit in combaterea acestui fenomen. Pentru a imbunatati calitatea aerului in UE, Curtea recomanda actiuni mai eficace din partea Comisiei Europene, actualizarea Directivei privind calitatea aerului inconjurator, prioritizarea si integrarea politicii privind calitatea aerului in alte politici ale UE precum si imbunatatirea aspectului privind sensibilizarea si informarea publicului.

Ungaria, Italia si Romania se afla in atentie pentru prezenta ridicata si persistenta de particule fine (PM10), materii (praf, fum, funingine, polen) prezente in aer si a caror concentratie este sporita de poluare.

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *