Poluarea aerului la New Delhi reduce cu 10 ani speranta de viata

home camp2
home camp2
home camp2

Un locuitor din capitala Indiei New Delhi pierde in medie 10 ani din speranta de viata din cauza poluarii masive a aerului in comparatie cu longevitatea sa daca ar respira un aer sanatos, potrivit unui nou studiu, relateaza marti AFP, informeaza AGERPRES.

In 2016, megametropola cu 20 de milioane de locuitori a avut o concentratie anuala de particule fine (PM2,5) de 113 micrograme pe metru cub de aer, ceea ce are drept consecinta o reducere medie a sperantei de viata cu 10,2 ani, potrivit cercetarilor Institutului de Politica Energetica al Universitatii din Chicago (EPIC) publicate saptamana aceasta.

Studiul masoara riscul de moarte prematura incepand de la speranta de viata a unei persoane in cazul in care aceasta nu a fost expusa decat la nivelul de particule fine recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), care cere sa nu se depaseasca pragul de 10 micrograme in concentratia medie anuala.

Aceste particule fine in suspensie se pot infiltra in sange prin plamani. Expunerea pe termen lung la PM2,5 creste riscul aparitiei de boli cardiovasculare si de cancer pulmonar.

La nivel global, studiul american apreciaza ca poluarea atmosferica reduce speranta de viata cu 1,8 ani, in medie, in 2016. Aceasta cifra plaseaza poluarea ca principalul pericol pentru sanatatea umana, inainte de tutun (1, 6 ani), alcool si droguri (11 luni) si foarte departe de razboaie si terorism (22 de zile).

”In lume, astazi, oamenii respira un aer care prezinta un risc grav pentru sanatatea lor”, a declarat profesorul Michael Greenstone, director al EPIC, potrivit unui comunicat de presa.

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *