Poluarea cauzata de traficul rutier, asociata cu un risc cu pana la 6% mai mare de a naste copii subponderali

home camp2
home camp2
home camp2

Poluarea aerului cauzata de circulatia rutiera, mai degraba decat zgomotul din trafic, pare sa fie asociata cu un risc ridicat de nastere a unor copii cu greutate sub cea normala, conform unui studiu realizat in Marea Britanie, citat de Reuters, informeaza AGERPRES.

”Se stie ca zgomotul este asociat cu efecte adverse asupra sanatatii, precum tulburari ale somnului, cresterea tensiunii arteriale si aparitia bolilor de inima, asa ca acesta ar putea avea in mod plauzibil impact asupra sanatatii gravidelor si a fetusilor”, a declarat pentru sursa citata coordonatoarea studiului, Rachel Smith, medic la Scoala de sanatate publica a Colegiului Imperial din Londra.

Echipa lui Rachel Smith a investigat efectul pe care il are asupra greutatii nou-nascutilor expunerea in timpul sarcinii la poluarea atmosferica si la poluarea fonica asociate circulatiei rutiere.

”Am descoperit un risc mai mare de aducere pe lume la termen a unor copii cu greutate sub cea normala sau cu dimensiuni reduse in raport cu varsta lor gestationala nascuti de mame expuse in timpul sarcinii la un nivel ridicat de poluare ca urmare a traficului rutier”, a mentionat Rachel Smith, care a adaugat ca nu s-a observat ”un efect independent al zgomotului produs de trafic asupra greutatii la nastere”.

In cadrul studiului publicat in jurnalul medical BMJ, Rachel Smith si colegii ei au utilizat o baza de date cu inregistrarile copiilor veniti pe lume pentru a identifica peste 540.000 de nasteri la termen din zona administrativa Londra intre 2006 si 2010. Cercetatorii si-au concentrat atentia in mod special asupra nou-nascutilor cu greutate sub cea normala (mai putin de 2,5 kilograme) si cu dimensiuni mai mici in raport cu varsta lor gestationala. Aceste date au fost comparate cu nivelul lunar mediu de poluanti ca urmare a traficului rutier la care au fost expuse mamele lor in timpul sarcinii, conform adreselor acestora. De asemenea, cercetatorii au estimat nivelurile de poluare fonica din timpul zilei si al noptii la care au fost expuse gravidele.

Cresterea nivelului de poluanti din atmosfera cauzati de trafic, in special particule fine cu diametrul sub 2,5 microni, a fost asociat cu un risc mai mare cu 2%-6% de a naste copii cu greutate sub valorile normale. De asemenea, s-a constatat un risc cu 1%-3% mai ridicat ca nou-nascutii sa aiba o dimensiune mai mica raportat la varsta lor gestationala.

”La nivelul populatiei, impactul ar putea fi considerabil, deoarece in mod colectiv mai multe femei sunt expuse la poluarea atmosferica decat la fumatul in timpul sarcinii”, a precizat Rachel Smith.

Studiul ”ar trebui sa creasca nivelul de constientizare privind efectul daunator asupra copilului nenascut generat de expunerea prenatala la poluarea cu particule fine”, a notat in cadrul unui editorial publicat in BMJ Sarah Stock, cercetatoare la Institutul de cercetari medicale din cadrul Universitatii din Edinburgh.

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *