Poluarea cu microparticule de plastic a oceanelor, un ”risc semnificativ” pentru balene, rechini sau pisici de mare 

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Microparticulele de plastic prezente in apele oceanelor reprezinta un pericol pentru animalele marine ce se hranesc prin filtrarea apei, precum pisicile de mare balenele si rechinii, avertizeaza un studiu publicat luni de oameni de stiinta din Australia, citat de Xinhua si DPA, informeaza AGERPRES.

Cercetarea condusa de oameni de stiinta de la Universitatea Murdoch in colaborare cu Marine Megafauna Foundation din Indonezia, a analizat modul in care substantele toxice care se regasesc in particulele de plastic se acumuleaza in organismul vietuitoarelor de-a lungul deceniilor si constituie un ”risc semnificativ” ce poate cauza tulburari ale proceselor biologice provocand simptome precum stoparea procesului de crestere, intarzieri de dezvoltare si probleme reproductive.

Speciile ”marine care se hranesc prin filtrarea apei sunt predispuse la (acest) risc din cauza necesitatii de a inghiti sute de mii de metri cubi de apa pe zi pentru a captura plancton”, a explicat in cadrul studiului Elitza Germanov, unul dintre autorii principali.

”Ele pot ingera microparticule de plastic direct din apa poluata sau indirect, prin prada contaminata”, a adaugat cercetatoarea de la Universitatea Murdoch.

Analiza echipei de cercetatori a descoperit de asemenea ca speciile tind sa se adune in zone care se suprapun cu ”punctele critice privind poluarea cu microparticule de plastic”, printre care se numara Golful Mexic, Marea Mediterana, Golful Bengal si Triunghiul de Corali din Asia de Sud-Est.

”Pe fondul estimarilor privind cresterea productiei mondiale de plastic, implementarea programelor de monitorizare pe termen lung reprezinta o necesitate in zonele de hranire ale acestor giganti ai oceanului pentru a se putea verifica nivelul de toxicitate al acestor vietuitoare pe o perioada de timp”, a mai spus Germanov.

”Problema prezentei microparticulelor de plastic ameninta (si) turismul bazat pe explorarea naturii care implica aceste vietuitoare, o sursa semnificativa de venit pentru regiunile in care se aduna animalele care se hranesc prin filtrarea apei”, a precizat cercetatoarea.

Aceste microparticule sunt fragmente de plastic de dimensiuni mai mici de cinci milimetri lungime.

Conform studiului publicat in jurnalul Trends in Ecology & Evolution, un rechin-balena – specie aflata in pericol de disparitie – se afla in pericolul de a ingera zilnic, in medie, 171 de astfel de particule, conform rezultatului analizelor efectuate in peninsula Baja California unde au fost identificate 0,7 obiecte de plastic pe metru cub.

In ultima vreme au fost publicate mai multe rapoarte si studii cu privire la viata marina care se confrunta cu pericolul reprezentat de prezenta a milioane de tone de deseuri din plastic ce ajung in fiecare an in oceane. Anul trecut, in stomacul unei unei balene gasita moarta in Norvegia au fost descoperite peste 30 de pungi de plastic. De asemenea, in Franta a fost gasita in carcasa unei balene moarte o cantitate de 800 de kilograme de plastic.

Agentia UN-Oceans, un mecanism de coordonare al Organizatiei Natiunilor Unite, a catalogat fenomenul cresterii productiei mondiale de plastic drept ”o criza planetara”.

Incepand din 2015, au fost generate peste 6,3 miliarde de tone de deseuri de plastic, noteaza DPA, doar 20% din acestea fiind reciclate sau distruse prin incinerare. Restul ajunge in mediul natural sau in gropile de gunoi.

Potrivit unui studiu publicat in luna ianuarie in jurnalul Science, deseurile de plastic ramase agatate in corali imbolnavesc recifele. Conform estimarilor, numai in regiunea Asia-Pacific, 11,1 miliarde de obiecte din plastic – printre care se numara pungi de cumparaturi, plase de pescuit si chiar si scutece si pliculete de ceai – sunt prinse de recife, aceste cifre putand fi cu pana la 40% mai mari pana in anul 2025 pe fondul cresterii continue a nivelului de poluare a apelor.

In plus, prezenta plasticului in apa poate dauna si altor vietuitoare si plante de pe fundul oceanelor, precum buretii sau kelpul, dar si celor cel putin 275 de milioane de persoane de pe glob care traiesc in apropierea recifelor, o sursa de hrana, o bariera naturala ce ofera protectie zonelor de coasta, dar si o sursa de venit din turism.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2