Poluarea cu plastic a contaminat chiar si cele mai adanci zone de pe planeta

home camp2
home camp2
home camp2

Poluarea cu microparticule de plastic contamineaza chiar si cele mai adanci zone ale oceanelor lumii, conform unui studiu publicat in jurnalul Geochemical Perspectives Letters, citat miercuri de Xinhua, informeaza AGERPRES.

Milioane de tone de plastic sunt produse anual si transportate de pe uscat in oceane, iar informatiile cu privire la soarta acestor deseuri poate contribui la evaluarea impactului acestui tip de poluare.

O echipa de cercetatori de la Academia de Stiinte din China a colectat esantioane de apa si sedimente de la adancimi cuprinse intre 2.500 si 11.000 de metri, respectiv de la 5.500 – 11.000 de metri din sudul Gropii Marianelor.

Oamenii de stiinta care au analizat cantitatea de microparticule de plastic din cele mai adanci zone ale oceanelor lumii au descoperit ca nivelul de plastic din apele din zona hadala variaza intre 2,06 si 13,51 fragmente pe litru, de cateva ori mai ridicat in comparatie cu straturile superioare.

In plus, cantitatea de microparticule de plastic din sedimentele prelevate din zona hadala a Gropii Marianelor variaza intre 200 si 2.200 fragmente pe litru, un nivel mult mai ridicat in comparatie cu majoritatea sedimentelor din adancuri.

La adancimea de 10.903 metri, abundenta microparticulelor de plastic ajunge la 11,43 fragmente pe litru.

Microparticulele de plastic sunt fragmente fibroase, cu forme alungite sau rotunde, majoritate de culoare albastra, rosie, alba, verde sau mov.

Potrivit analizelor mostrelor prelevate, microfibrele de plastic sunt cele mai raspandite. In esantioanele de apa acestea masoara in general intre unu si trei milimetri lungime, iar in esantioanele de sedimente acestea au intre 0,1 si 0,5 milimetri.

Rezultatele cercetarii sugereaza ca plasticul a contaminat chiar si cele mai izolate si adanci zone de pe planeta.

Regiunea hadala poate fi asemanata cu una dintre cele mai mari zone de scurgere a deseurilor de microparticule de plastic de pe Pamant, cu un impact inca necunoscut insa daunator asupra ecosistemului fragil, se mentioneaza in studiu.

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *