Pop: Am subliniat la Kiev necesitatea ca drepturile etnicilor romani sa nu fie afectate prin noua Lege a invatamantului

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Ministrul Educatiei Nationale, Liviu Pop, a precizat miercuri ca in intalnirea de la Kiev cu ministrul Educatiei si Stiintei din Ucraina, Lilia Grinevich, a subliniat necesitatea ca drepturile etnicilor romani sa nu fie afectate prin noua Lege a invatamantului din tara vecina, informeaza AGERPRES.

“Am avut o discutie foarte serioasa cu omologul ucrainean, Lilia Grinevich. Vizita mea la Kiev a avut loc din cauza exclusiv a situatiei create de adoptarea noii Legi a invatamantului. Inca o data am subliniat ferm necesitatea ca drepturile etnicilor romani sa nu fie afectate prin noua lege. Din punctul nostru de vedere, este evident ca noua legislatie restrange drepturile etnicilor romani.

Astfel, invatamantul in limba romana din Ucraina va fi semnificativ afectat. I-am solicitat doamnei ministru explicatii privind modul in care se vor gasi solutii pentru remedierea acestei situatii. De aceea, i-am cerut explicatii privind viitoarele proiecte legislative in domeniul educatiei. In primul rand, Legea invatamantului preuniversitar. Ei doresc sa revina cu acest proiect de lege si i-am spus inca o data ca vrem sa stim ce contine acest proiect de lege pe invatamantul preuniversitar si sa nu fie o abordare la fel ca in Legea invatamantului, care este o lege mare cadru, unde am vazut ca nu au fost dezbateri serioase”, a declarat ministrul Pop pentru AGERPRES.

El a adaugat ca a reiterat solicitarea Romaniei ca Kievul sa solicite opinia Comisiei de la Venetia, a Consiliului Europei si a Inaltului Comisar pentru Minoritati al OSCE.

“Tocmai de aceea i-am cerut explicatii clare despre viitoarea lege a invatamantului preuniversitar. Invatamantul in limba romana in Ucraina are o traditie de peste 200 de ani iar romanii din Ucraina sunt cetateni loiali ai statului si cunosc limba acestui stat. Am reiterat solicitarea Romaniei ca Kievul sa solicite opinie Comisiei de la Venetia, Consiliului Europei si Inaltului Comisar pentru Minoritati al OSCE. Respectarea standardelor internationale si angajamentelor asumate de Ucraina este extrem de importanta”, a spus ministrul.

Potrivit acestuia, “deocamdata”, din perspectiva sa, minoritarii romani sunt “ingraditi” in noua lege a invatamantului adoptata in Ucraina.

“Reforma educatiei este esentiala pentru modernizarea unei societati, insa restrangerea unor drepturi existente — si aici vorbim concret de drepturile etnicilor romani — nu reflecta spiritul si ambitiile europene ale Ucrainei”, a subliniat Liviu Pop.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *