Popa: Toaletele din curtea scolilor trebuie sa dispara pana in 2020

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Ministrul Educatiei Nationale, Valentin Popa, i-a invitat luni pe primari sa acceseze fonduri pentru rezolvarea problemelor la scoli care tin de lipsa autorizatiilor ISU de securitate la incendiu si a subliniat ca, pana in 2020, trebuie sa dispara toaletele din curtea unitatilor de invatamant, informeaza AGERPRES.

“Educatia este o prioritate nationala si, sigur, toti primarii sunt invitati sa aplice proiecte in acest sens. Sunt multi bani necesari pentru a remedia toate aceste aspecte si nu e singurul aspect de remediat. Si toaletele in curte trebuie sa dispara pana in anul 2020, asa cum a decis doamna prim-ministru”, a afirmat Valentin Popa la Sandominic, unde a participat la deschiderea anului scolar.

El a subliniat ca prezenta sa in judet, in prima zi de cursuri, are legatura cu prioritatea mandatului sau, respectiv egalitatea de sanse intre elevii din mediul urban si cel rural, intre elevii romani si cei care invata in limbile minoritatilor nationale.

In discursul sustinut la Scoala Gimnaziala “Marton Aron” din localitatea Sandominic, ministrul Educatiei a precizat ca, in acest an, au fost tiparite, la Editura Didactica si Pedagogica, 153 de titluri pentru scolile care predau in limbile minoritatilor nationale, 26 dintre acestea nemaifiind editate niciodata in ultimii 20 ani.

Totodata, Popa a mentionat ca, in premiera, in 2018, au fost asigurate locuri bugetate separate pentru accesul in invatamantul superior al absolventilor din mediul rural si a facut referire la un “proiect de suflet”, la care lucreaza de mai multe luni.

“Trebuie sa asiguram si investitii in mediul rural, de aceea lucrez, de mai bine de sase luni, la un proiect de suflet, care sa asigure salarii mai mari profesorilor care aleg sa predea ore aflate in normele vacante in regim de plata cu ora in mediul rural. Este necesara o motivatie financiara suplimentara, ca sa asiguram cele mai bune cadre didactice si pentru mediul rural. Acest proiect care este cel mai mare din istoria Ministerului, pentru 200 milioane de euro, va asigura cel putin 50000 de burse elevilor din gimnaziu, din mediul rural, burse semestriale, consistente, de 1500 pana la 2000 de lei, cu conditia sa nu aiba absente, sa promoveze si sa se claseze cat mai sus intr-un clasament al notelor. Pe langa investitia in cadre didactice si elevi, directa, dorim sa investim prin acest proiect si in dotarea scolilor din mediul rural, asigurand pachete educationale scolilor (…) pentru dotarea laboratoarelor de fizica, chimie, biologie geografie, sau IT”, a spus ministrul Educatiei.

Acesta si-a exprimat speranta ca, prin acest proiect, se va reduce considerabil abandonul scolar si vor fi motivati atat elevii cat si profesorii pentru a creste nivelul calitatii educatiei si in mediul rural.

Ministrul Educatiei Nationale a participat la ceremonia de deschidere a anului de invatamant la Colegiul National “Octavian Goga” din Miercurea Ciuc si la Scoala Gimnaziala “Marton Aron” din comuna Sandominic.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *