Popescu (Rompan): Aproximativ 4-5% din totalul painii care se vinde in Romania este congelata

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

paineOrdinul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) privind etichetarea produselor congelate este unul bine venit deoarece va informa corect consumatorul ce cumpara, dar si ce va consuma, a declarat, joi, pentru AGERPRES, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase (ROMPAN), Aurel Popescu.

„Parerea mea este ca ANPC a scos un ordin binevenit in ideea de a informa corect consumatorul ce cumpara si ce va consuma pentru ca sunt foarte multi care nu agreeaza ideea de a consuma paine congelata, paine facuta din aluaturi congelate. De multe ori aceste produse vin din afara tarii si sunt facute pe alta tehnologie si nu pe gustul si dorinta consumatorului roman. E corect si este normal si il sustinem, dar nu se pune problema ca Romania sa nu poata sa faca painea pe care o vor consumatorii”, a spus Popescu.

Acesta a precizat ca in Romania se consuma lunar 180.000 de tone de paine, aceasta cantitate fiind pusa pe piata de societatile autohtone de morarit si panificatie.

„Si noi facem produse congelate in tara, realizam circa 3.000 de tone pe luna, care se vand in tara si peste hotare pentru ca facem comert si schimburi intracomunitare cu asemenea produse. Dintr-o analiza de piata pe care am realizat-o reiese ca romanii nu agreeaza asemenea produse intrucat sunt facute cu o alta tehnologie, respectiv metoda directa si nu in doua — trei faze pe care noi o folosim la fabricarea produselor. Ambele paini sunt foarte bune pentru consum, dar este vorba de costuri.

Metoda directa costa mult mai putin decat cea indirecta pe care o practicam noi in fabricile de paine. Parerea mea este ca in jur de 4-5% din totalul painii care se vinde in Romania este congelata, restul este paine proaspata sau care se ambaleaza si care are o valabilitate de cateva zile pana la 30. Consumul lunar de paine este de 180.000 de tone si este asigurat din productia interna, la care se mai adauga produse de panificatie si patiserie congelata venita din afara”, a explicat seful Rompan.

Un Ordin al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) care a intrat in vigoare joi prevede faptul ca operatorii economici care comercializeaza catre populatie paine, produse de panificatie si produse de patiserie obtinute din produse congelate, precum si unitatile care utilizeaza la prepararea meniurilor produse alimentare congelate au obligatia de a informa consumatorii prin afisare la loc vizibil, lizibil, usor de inteles, intr-o forma care sa nu permita stergerea, dupa caz, pe un afis, pe eticheta, ambalaj de vanzare, in meniul oferit, ori altele asemenea, ce insotesc produsul, cu mentiunea „produs/din produs decongelat.

„Este vorba despre un Ordin ANPC care intra in vigoare pe 20 octombrie si care prevede obligativitatea operatorilor economici care comercializeaza produse congelate sau produse care provin din produse congelate sa afiseze acest lucru”, a declarat pentru AGERPRES Paul Anchel, director general ANPC.

Operatorii economici care nu vor respecta prevederile acestui Ordin vor fi sanctionati cu amenzi cuprinse intre 1.000 si 10.000 lei, sanctiunile putand include si suspendarea activitatii in cazul in care acestia se opun total afisarii acestor informatii.

Directorul general al Directiei Generale Politici Agricole si Industrie Alimentara din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Elena Tatomir, a declarat joi ca producatorii romani de paine trebuie sa vina pe piata cu sortimente deosebite, pentru ca romanii sa nu mai cumpere produse de panificatie congelate, aduse din import.

„Am discutat acest subiect cu colegii din morarit si panificatie. Avem foarte multe supermarketuri si probabil piata doreste sa consume astfel de produse. Cei care lucreaza in acest sector ar trebui sa se concentreze ca aceste produse sa fie oferite de productia interna si sa nu mai vina din import. Mai ales ca avem productii foarte bune in domeniul cerealelor si industria de morarit si panificatie ar trebui sa se concentreze si sa-si puna intrebari legate de acest segment”, a spus Tatomir, in cadrul conferintei „Agro-Business pe profit”.

In luna mai, presedintele Comisiei pentru agricultura din Camera Deputatilor, Nini Sapunaru, declara ca in Romania intra zilnic 25 de tiruri cu paine congelata din import, ceea ce inseamna o cantitate de 875.000 de tone pe an.

Potrivit datelor MADR, in primele 5 luni din acest an, importurile de produse agroalimentare au fost dominate de produsele de brutarie, patiserie si biscuiti cu o valoare de 97,1 milioane de euro (48.800 tone), de carnea de porc — 96 de milioane de euro (63.800 tone) si preparatele alimentare — 88,5 milioane de euro (23.300 tone).

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2