Populatia de balene ucigase s-ar putea injumatati in doar cateva decenii din cauza poluarii oceanelor

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Jumatate din populatia totala de balene ucigase ar putea disparea in doar cateva decenii din cauza substantelor toxice prezente in oceane, au avertizat oamenii de stiinta, citati joi de Press Associationn, informeaza AGERPRES.

Bifenilii policlorurati (PCB) au fost utilizati in trecut in procesul de productie a componentelor electrice si a materialelor plastice, insa in ciuda eforturilor de interzicere a acestor poluanti organici persistenti, nivelul lor continua sa fie unul ridicat in anumite zone.

O echipa internationala de oameni de stiinta, printre care se numara cercetatori de la Societatea Zoologica din Londra (ZSL), estimeaza ca in urmatorii 30-50 de ani concentratiile acestor substante ar putea provoca disparitia a pana la 50% din populatia mondiala de orci.

Studiul, publicat in jurnalul Science, a constatat o scadere a numarului de exemplare de balene ucigase in 10 dintre cele 19 populatii investigate.

Exemplarele din apele foarte contaminate, inclusiv in zona Marii Britanii, Brazilia si Stramtoarea Gibraltar, se confrunta cu cel mai mare risc in acest sens, in aceste zone fiind observati foarte rar nou-nascuti.

In ciuda unei ”interdictii aproape la nivel mondial”, impusa in urma cu peste 30 de ani, ”balenele ucigase din intreaga lume ilustreaza persistenta ingrijoratoare a acestei clase de substante chimice”, au notat autorii.

Jean-Pierre Desforges de la Universitatea Aarhus, care a condus investigatia, a declarat ca aceste concluzii sunt ”surprinzatoare”.

”Cu toate ca efectele sunt recunoscute de peste 50 de ani, este inspaimantator de observat ca modelele prevad un risc ridicat de colaps al populatiilor din aceste zone in urmatoarea perioada de 30-40 de ani”, a explicat el.

Balenele ucigase, care se afla in varful lantului trofic, acumuleaza substantele chimice ingerate de alte animale, precum focile sau pestii de mari dimensiuni.

Ele se numara printre mamiferele cu cele mai ridicate niveluri de PCB in tesuturi, iar orcile femele pot transmite substantele chimice puilor lor prin laptele matern.

Cercetatorii au masurat niveluri de PCB de pana la 1,300 miligrame pe kilogram in seul balenelor ucigase. Studiile anterioare au demonstrat ca o cantitate de doar 50 de miligrame poate provoca infertilitate si deteriorarea sistemului imunitar in cazul unor vietuitoare.

PCB, care se descompun lent in mediul inconjurator, au fost interzisi in Marea Britanie in 1981 si in alte cateva tari in anii ’70 si ’80.

Prin Conventia de la Stockholm incheiata in 2004, peste 90 de state si-au luat angajamentul de a elimina treptat substantele chimice din stocurile existente.

Potrivit studiului, se estimeaza ca in prezent traiesc mai putin de zece balene ucigase in zona Insulelor Britanice.

Doar populatiile de orci din apele mai putin contaminate, precum cele din Arctica si Antarctica, dau semne de inmultire sustenabila, se mentioneaza in cercetare.

Profesorul Paul Jepson de la Institutul de Zoologie din cadrul ZSL, unul dintre autorii principali ai studiului, a declarat ca aceste concluzii sugereaza ca eforturile de eliminare a acestor substante chimice ”nu au fost suficient de eficiente” pentru protejarea balenelor ucigase.

”Este nevoie de adoptarea urgenta a unor initiative suplimentare, pe langa cele agreate prin Conventia de la Stockholm”, a adaugat el.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2