Populatia de pinguini cu ochi galbeni, la cel mai scazut nivel din ultimii 27 de ani

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Aproape jumatate din populatia de pinguini cu ochi galbeni, cea mai amenintata specie de pinguini din lume, a disparut dintr-o zona din Noua Zeelanda, iar grupurile ecologiste sustin ca pescuitul in scopuri comerciale este de vina pentru aceasta tendinta ingrijoratoare, informeaza luni The Guardian, transmite AGERPRES.

Populatia de pinguini cu ochi galbeni (hoiho), vietuitoare endemice in Insula de Sud din Noua Zeelanda si in insulele sub-antarctice, mai numara in prezent in salbaticie intre 1.600 si 1.800 de exemplare, cu mult sub cifra de aproximativ 7.000 inregistrata in anul 2000.

Descoperirea alarmanta a fost facuta de personalul din cadrul Departamentul de conservare din aceasta tara in urma unei cercetari efectuate in zona rezervatiei de pe insula Whenua Hou (Codfish).

Potrivit concluziilor, aproape jumatate din populatia de pinguini aflati la varsta reproductiva a disparut. In restul zonelor din Noua Zeelanda, numarul de exemplare se afla la cel mai scazut nivel din ultimii 27 de ani.

Deoarece pe insula nu traiesc pradatori ai acestei specii, dovezile conduc catre capturarea si inecarea acestor vietuitoare in plasele de pescuit ale traulerelor pentru pescuit in scop comercial, a declarat Kevin Hague, directorul executiv al Forest & Bird, societate pentru protejarea padurilor si pasarilor din Noua Zeelanda.

”Spre deosebire de anii precedenti cand bolile si temperaturile ridicate au cauzat decese pe uscat, anul acesta pasarile au disparut pe mare”, a subliniat Hague.

”Exista un set activ de unitati de pescuit cu navoade in apropierea zonelor de hranire ale pinguinilor din Whenua Hou si, potrivit indiciilor, aproape jumatate dintre hoiho din Whenua Hou a murit inecata intr-unul sau mai multe dintre aceste navoade”, a explicat directorul Forest & Bird.

Doar pe 3% dintre traulerele pentru pescuit in scop comercial exista observatori independenti care raporteaza capturile accidentale, precizeaza sursa citata.

Anul trecut, 24 de navoade au fost descoperite in zona Whenua Hou, insa in acest an autoritatile au gasit doar 14.

Numarul exemplarelor de pinguini este in declin si in alte regiuni de pe Insula de Sud, iar oamenii de stiinta se tem ca aceasta specie, care apare pe bancnota de 5 dolari din Noua Zeelanda, se apropie de extinctie.

Directorul general al fundatiei Yellow-eyed Penguin Trust, Sue Murray, a declarat ca grupurile pentru protectia animalelor au facut toate eforturile posibile pentru salvarea speciei, insa viitorul acestor pasari este amenintat de multiple pericole, de la boli pana la atacurile cainilor si schimbarile climatice.

”Atentia noastra trebuie se indrepte catre mediul marin in care (exemplarele de) hoiho isi petrec cel putin jumatate din viata — pentru ca este putin probabil ca in acest caz declinul lor sa fie cauzat de impactul terestru”, a explicat Murray.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole