Populatia, lovita de inundatii: C. J. risipeste fondul de rezerva pe spectacole campenesti

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Pagubele produse de inundatii cu efect imediat asupra vietii si bunurilor materiale ridica problema pregatirii preventive a autoritatilor pentru astfel de fenomene. Maramuresul nu a fost ocolit de fenomen si e unul dintre judetele cu risc, asta si datorata defrisarilor masive facute pe anumiti versanti. Din pacate, in foarte multe din cazuri, abordarea e doar post eveniment. Se fac bilanturi, se incheie situatii cu privire la valoarea pagubelor si se asteapta despagubiri.

Valoarea lor e intotdeauna sub cea a stricaciunilor produse de ape. Pagubitii asteapta luni de zile pana vin banii de la Guvern, desi primii care ar trebui sa actioneze ar fi autoritatile judetene sau locale. Acestea au obligatia de a constitui un fond de rezerva din care sa fie suportate cu prioritate astfel de situatii.

Din pacate, conducerea Consiliului Judetean foloseste fondul de rezerva pe finantarea anumitor spectacole, incalcand prevederile legale cu privire la destinatia unui asemenea fond. De la inceputul acestui an, in inconstienta sa, conducerea judetului a alocat deja peste 82% din fondul de rezerva pe diferite serbari si spectacole campenesti, care nu intra sub incidenta art 32, din Legea finantelor publice locale

„Fondul de rezerva se utilizeaza pentru finantarea unor cheltuieli urgente sau neprevazute aparute in cursul exercitiului bugetar, pentru inlaturarea efectelor unor calamitati naturale, precum si pentru acordarea unor ajutoare catre unitatile administrativ-teritoriale in situatii de extrema dificultate. Acelasi executiv, nu a gasit de cuvinta sa aloce niciun leu pentru distrugerile provocate de ape, acum o luna, la Barsana.

„Ne-am obisnuit sa constatam pagubele. Strategia fireasca este de a avea programe implementate la timp. Maramuresul e unul dintre judetele care a inregistrat constant inundatii. Doar in ultimii ani, valoarea inundatiilor pe Valea Izei se apropie de 100 de milioane de lei.

Una dintre cauzele care au dus la o frecventa crescuta a inundatiilor in nordul judetului e legata de defrisarile de paduri. In Romania se taie 9 ha de padure pe ora, Maramuresul aflandu-se in top din acest punct de vedere. In 21 martie a.c. am depus primului ministru o interpelare pe tema masurilor avute in vedere pentru a reduce intensitatea inundatiilor”, a declarat deputatul USR Maramures, Vlad Emanuel Durus.

Raspunsul primit nu este unul care sa linisteasca populatia. In cadrul Planurilor de Management al Riscurilor de Inundatii, administratiile bazinale au propus 47 de proiecte majore. Pana la aceasta data s-au semnat caiete de sarcini pentru promovarea a 13 astfel de proiecte. Gradul de realiarea a investitiilor aflate in curs de executie pe anumite rauri din Maramures este, in multe cazuri, unul minor. Amenajarea Raului Iza pe sectorul Rozavlea-Stramtura e finalizata intr-un procent de 67%.

Lucrarile de regularizare a raului Baseasa, afluent al Izei, doar abia acum sunt propuse spre finantare, la fel ca amenajarea raului Cvasnita, la Poienile de sub Munte. Amenajarea Valea Poienilor, in comuna Poienile Izei, e realizata in procent de 79%. Consolidarea malului Tisei, la Craciunesti, s-a facut in proportie de 10%. Amenajarea raului Sasar, in municipiul Baia Mare, a atins un grad de realizare de 24%. Lucrarea aemanatoare executata pe Valea Seinel, in Seini, e la 43% executie.

O singura concluzie se poate trage. Cand ai autoritati iresponsabile, doar Dumnezeu ne poate pazi!

USR Maramures

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole