Populatia lumii se va apropia de 10 miliarde in 2050

Reclame home 1
Reclame home 1

poluare chinaPopulatia lumii se va apropia de 10 miliarde de locuitori in 2050, comparativ cu 7,3 miliarde la cat se cifreaza in 2015, potrivit unui studiu al Institutului francez pentru studii demografice (Ined) realizat o data la doi ani, publicat miercuri, informeaza AFP citata de Agerpres.

Numarul de locuitori a crescut de sapte ori in ultimele doua secole si ar urma sa continue sa creasca ‘pana ce ar putea ajunge la 11 miliarde la sfarsitul secolului al XXI-lea’, potrivit estimarilor Ined, care isi realizeaza studiile in paralel cu cele ale Natiunilor Unite, ale Bancii Mondiale sau altor mari institutii nationale.

Cu toate acestea, cresterea demografica este in declin. Dupa un varf de peste 2% pe an in urma cu 50 de ani, ea a scazut de atunci la jumatate (1,2% in 2015) si ar continua sa scada, intr-un secol, pana aproape de stabilizarea populatiei mondiale.

Aceasta descrestere are legatura cu diminuarea fertilitatii: 2,5 copii in medie pe femeie astazi in lume, comparativ cu dublul (5 copii) cat era in 1950. Insa, aici se inregistreaza mari disparitati in functie de regiune si tara.

Fertilitatea cea mai scazuta se inregistreaza in Portugalia si Coreea de Sud (1,2 copii pe femeie), iar cea mai ridicata in Niger (7,6 copii).

Printre regiunile unde aceasta ramane mai mare de trei copii se numara aproape toata Africa, cateva tari din Orientul Mijlociu, regiuni care includ Afganistanul, nordul Indiei si Pakistanul. Tocmai aici s-ar afla grosul cresterii demografice la nivel mondial in viitoarele decenii, precizeaza Ined.

Va exista, de asemenea, o ‘formidabila crestere’ a populatiei Africii, care ar putea deveni de patru ori mai numeroasa pana la sfarsitul secolului, trecand de la 1,2 miliarde de locuitori in 2015 la 4,4 miliarde in 2100, in pofida faptului ca multi africani mor din cauza flagelului numit SIDA, subliniaza institutul francez.

O persoana din sase traieste astazi in Africa, iar in decurs de un secol se va ajunge, probabil, la una din trei. In sudul Saharei, populatia ar putea trece de la putin peste 950 de milioane de locuitori in 2015 la aproape 4 miliarde in 2100.

China este astazi tara cea mai populata din lume, cu 1,4 miliarde de locuitori, insa India (1,3 miliarde) ar urma sa treaca in fata, probabil inainte de 2030, datorita fertilitatii mai crescute (2,3 copii pe femeie in medie in India, comparativ cu 1,7 in China).

Grupul celor 7 cele mai populate tari din lume (China, India, SUA, Indonezia, Brazilia, Pakistan si Nigeria) totalizeaza in prezent 3,85 de miliarde de locuitori, adica mai mult de jumatate din populatia mondiala.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole