Populatia Maramuresului imbatraneste si are nevoie din ce in ce mai mult de medici

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Maramuresenii nu au grija de sanatatea lor. Asa s-ar putea “traduce” raspunsul primit de la Directia de Sanatate Publica Maramures de catre subprefectul Gavris Ardelean la intrebarea care viza starea de sanatate a maramuresenilor.

In 30 martie, la Palatul Administrativ din Baia Mare, a avut loc intalnirea Comitetului consultativ de dialog civic pentru problemele persoanelor varstnice, a carei tema a fost “Imbunatatirea asistentei medicale pentru persoanele varstnice”.

In cadrul intalnirii, Stefan Lupsa, presedintele Consiliului Judetean al Persoanelor Varstnice, a reiterat ideea distributiei gratuite catre pensionari, pe baza de reteta, a medicamentelor din farmacii care se apropie de termenul de expirare. Dr. Lazar Dan, medic-sef la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Maramures, a aratat ca acest deziderat ar fi greu de indeplinit, atata vreme cat nu exista cadrul legislativ necesar.

De asemenea, Stefan Lupsa a subliniat necesitatea dezvoltarii domeniului ingrijirilor socio-medicale la domiciliu, pe baza de anchete sociale, aceasta fiind o solutie alternativa si de preferat, fata de casele de batrani. Dr. Rares Pop, directorul executiv al Directiei de Sanatate Publica Maramures, a amintit faptul ca in unitatile administrativ-teritoriale isi desfasoara activitatea asistentii comunitari, care ar trebui să aiba o evidenta clara a batranilor singuri, cu diagnosticele lor si tratamentul prescris de medic, astfel incat acestia sa fie ajutati.

Subprefectul Gavris Ardelean, cel care a condus sedinta, s-a interesat despre evoluția starii de sanatate a maramuresenilor, iar raspunsul primit a fost ca nevoia de servicii medicale este din ce in ce mai mare, intrucat populatia imbatraneste de la un an la altul, iar sumele care se cheltuie cu asigurarile de sanatate sunt tot mai insemnate.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

4 Comments

 1. moldovan

  Medici care nu o sa mai aiba de lucru dupa iesirea din sistem a peste 20 000 de pensionari,exact cu cat e mai mic numarul de angajati in acest judet.Ca sa nu se ajunga la o astfel de anomalie ar trebui sa se dezvolte industria,singura ramura capabila sa dezvolte acest judet.Turismul de subzistenta, facut dupa ureche,cu pliante si horinca,nu compenseaza nici macar scaderea numarului de turisti din ultimii ani.Ce sa mai vorbim de agricultura sau alte ramuri aflate in colaps.Noi vrem sa crestem numarul de dascali,medici sau bugetari dar nu miscam un deget in a nu scadea populatia reala,nu cea din statistici.Cui i se datoreaza faptul ca acest judet care se moseste,in timp ca alte judete intineresc ( in comparatie cu faptul ca noi avem cu 20 000 de pensionari mai multi decat angajati in judetul Cluj avem cu 60 000 de angajati mai multi decat pensionari si vorbim de Dej,Turda,Jucu,Campia Turzii).Daca Sighet si BM nu se pot compara nici macar cu orasul Dej,atunci ne putem da seama ce valori ne conduc.

  Reply
  1. Fillippe

   asta a fost politica de cadre a cripto-comunistilor si a pseudo-doctilor judetului care s-au perindat la conducerea partidelor si a institutiilor statului,sa nu formeze(in afara regulii de aur PCR – pile,cunostinte,relatii) sau sa permita dezvoltarea potentialului de personal cu pregatire serioasa si vocatie pentru a ajunge in functii de decizie,astfel incat azi avem ceea ce am semanat,generatii de oameni care nu reusesc sa dezvolte o ierarhie de valori si plus-valoare,sunt fara viziune,detin plenipotente – acel adevar absolut,dar fara continut – si nu admit consultarea ori coagularea ideilor,fiind de un orgoliu nemasurat – dar inutil(maruntisuri);toate acestea cu consecinte grave iata asupra prezentului,dar si a viitorului din perspectiva dezvoltarii economice.sa nu uitam ca in perioada comunismului BM s-a dezvoltat industial si,ca oras municipiu,a atras foarte multa forta de munca din alte zone ale tarii,existand astfel o nisa serioasa de atragere inclusiv de personal bine pregatit si cu o calificare superioara si diversa.azi,unii vorbesc de turism,dar care nici macar nu reusesc sa-l potenteze(sa-l directioneze,orienteze,indrume) la ceea ce inseamna un turism eco sau agro – si aici,altii deja au dezvoltat un management serios al domeniului – si ma refer la BUCOVINA.astia suntem,macar comunistii au stiut ca inca din perioada anilor de educare si formare trebuie sa selectioneze cadre de conducere pentru viitor si aveau in acest scop pepiniera utecistilor – azi nu mai gasesti decat rafuiala intre tinerele generatii,egocentrism si un soi de mitomanie de factura manelista de club de noapte,nu am invatat din greselile trecutului,riscand a trai prin a le repeta.nimic mai mult!!!

   Reply
   1. maruska

    Turism cu doctrine si viziuni a unor absolventi gen Spiru Haret.Rezultatele se vad,dau pliante pe la targuri de turism costisitoare,prin care nu castigam cat pierdem.

    Reply
 2. Cetateanul

  Nu inteleg de ce pleaca tineretul . Cu doar cateva sute de lei poti sa-ti achizitionezi o afacere prospera .

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2