Populatia Romaniei nu va fi afectata de sistarea gazelor rusesti

Populatia Romaniei nu va fi afectata de sistarea livrarilor de gaze rusesti catre Ucraina, intrucat exista o cantitate suficienta de gaze inmagazinate, o capacitate adecvata de extractie, iar, la ora actuala, productia interna depaseste consumul, potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Energie, remis, luni, AGERPRES.

Gazele pe care le importa Romania din Rusia tranziteaza Ucraina.

“Am avut in aceasta dimineata, impreuna cu operatorul de transport gaze naturale, Transgaz Medias, o analiza a situatiei, iar, din datele primite, rezulta ca avem deja stocate peste 1,4 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Mai mult, in ultima luna si, inclusiv, in prezent, productia interna a Romaniei depaseste consumul national, ceea ce ne ajuta foarte mult. Si sa nu uitam ca vin luni de vara, in care consumul scade natural’, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.

Totusi, Departamentul pentru Energie a elaborat un plan de masuri pe care-l va implementa in cazul in care situatia de conflict dintre Rusia si Ucraina se va prelungi.

“Guvernul da asigurari ca o problema in alimentarea cu gaze naturale a populatiei din Romania este exclusa nu numai acum, dar si in lunile de iarna. Dar, cu toate acestea, speram ca aceasta disputa dintre Rusia si Ucraina pe tema gazelor sa se solutioneze cat mai rapid’, a adaugat Razvan Nicolescu.

Tocmai de aceea, ministrul delegat pentru Energie a solicitat Comisiei Europene sa se implice in calitate de mediator in solutionarea rapida a acestui diferend.

Gazprom a anuntat, luni, ca a avertizat Comisia Europeana in legatura cu ‘posibile perturbari’ in aprovizionarea cu gaze a tarilor europene daca Ucraina, careia a decis sa-i aplice sistemul de plata in avans pentru gazele furnizate, va preleva gaze din volumul destinat tranzitului, relateaza agentia de presa France Presse.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1