Populatia Romaniei va scadea la 18 milioane de persoane in 2030

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Populatia totala a Romaniei va scadea la 18 milioane de persoane in anul 2030, iar din 2060 rata de dependenta a sistemului public de pensii, exprimata ca raport procentual intre numarul de pensionari si cel persoanelor ocupate, va ajunge la aproape 100%, daca tendintele declinului demografic si ale migratiei din Romania vor continua in acelasi ritm, releva studiul „Analiza cantitativa si calitativa a pietei muncii in Romania”, dat marti publicitatii, informeaza AGERPRES.

„Declinul demografic si migratia sunt printre principalele cauze care au condus la adancirea deficitului fortei de munca. Pentru intreaga perioada 1990-2018, in Romania, declinul demografic natural a depasit 1.000.000 de locuitori. In conditiile mentinerii impactului semnificativ al migratiei nete (oficiale), populatia totala a tarii noastre va scadea de la 19,6 milioane de persoane, in anul 2016, la 19,2 milioane, in anul 2020, si la 18 milioane de persoane, in anul 2030”, se arata in studiul comandat de Confederatia Patronala Concordia si realizat de KPMG si de INCE.

De asemenea, realizatorii analizei evalueaza ca populatia ocupata va continua sa scada, punand presiune pe sistemul public de pensii.

„Daca actualele tendinte se vor mentine, populatia ocupata va scadea de la 8,4 milioane de persoane in anul 2016 la 8,2 milioane de persoane in anul 2020, la 7,3 milioane de persoane in anul 2030. In aceste conditii, rata de dependenta a sistemului public de pensii, exprimata ca raport procentual intre numarul de pensionari si numarul persoanelor ocupate, se inscrie pe o traiectorie nefavorabila, dificil de sustinut, majorandu-se de la 61,3% in anul 2016 la 63% in anul 2020, la circa 71% in anul 2030 si, respectiv, la aproape 100% in anul 2060”, avertizeaza realizatorii studiului.

Acestia estimeaza ca polarizarea geografica va creste in ceea ce priveste ofertele de locuri de munca.

„Primele 3 regiuni in ierarhia din punct de vedere al numarului de locuri de munca vacante (Bucuresti-Ilfov, Vest si Nord-Vest, cu PIB/locuitor ridicat) inregistrau, in trimestrul II 2018, aproximativ 60% din totalul locurilor de munca vacante la nivel national, comparativ cu 46,5% in anul 2008”, se precizeaza in concluziile studiului.

Deficitul de forta de munca va creste in continuare, se precizeaza in studiu. Astfel, acesta este estimat la circa 300.000 de persoane pentru acest an, cu perspectiva sa creasca la 549.000 de persoane in 2023.

Cat priveste sectorul IT, desi a fost declarat prioritate strategica si au fost promovate masuri de sustinere a sectorului, decalajul intre oferta estimata a sistemului de invatamant si cererea estimata de forta de munca din industrie va ajunge la peste 20.000 pana in 2021.

Realizatorii studiului au identificat segmente importante de populatie – circa 2 milioane de persoane – care nu se regasesc nici pe piata muncii si nici nu sunt cuprinse in sistemul de educatie si formare profesionala.

„Se contureaza, astfel, un potential uman nevalorificat, fenomen ce necesita o analiza aprofundata care sa permita intelegerea cauzelor acestei situatii si, ulterior, conturarea de masuri care sa conduca la insertia lor pe piata muncii”, mentioneaza realizatorii studiului.

Acestia propun mai multe solutii pentru rezolvarea crizei fortei de munca din Romania, printre care: consolidarea cooperarii intre mediul educational si piata muncii pentru modernizarea invatamantului profesional si tehnic si cresterea locurilor disponibile si atractivitatii studiilor STIM (stiinta, tehnologie, inginerie si matematica), aplicarea unei strategii si a unui plan de actiune pentru stoparea declinului demografic.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2