Porosenko promite sa mentina unitatea Ucrainei si sa conduca tara spre integrarea in UE

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Presedintele ucrainean Petro Porosenko, investit oficial sambata la Kiev in aceasta functie, a promis sa mentina unitatea Ucrainei si sa conduca tara spre integrarea in Uniunea Europeana, subliniind importanta semnarii cat mai rapide a Acordului de asociere cu UE si a introducerii unui regim liberalizat de vize pentru cetatenii ucraineni, relateaza Reuters si AFP citate de Agerpres.

”Consideram ca acesta ar fi un prim pas catre aderarea la Uniunea Europeana. Nu vreau razboi, nu vreau razbunare. Vreau pace si voi face totul pentru unitatea Ucrainei”, a afirmat presedintele ucrainean in cadrul ceremoniei de investire, desfasurata in plenul Radei Supreme (parlamentul unicameral de la Kiev) in prezenta a numerosi oficiali straini, precum presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, vicepresedintele SUA Joe Biden, si presedintii Germaniei, Poloniei si Romaniei — Joachim Gauck, Bronislaw Komorowski si Traian Basescu.

Adresandu-se locuitorilor regiunii Donbas, controlata in mare parte de insurgentii separatisti prorusi, el a promis sa puna in aplicare o descentralizare a atributiilor si sa garanteze folosirea libera a limbii ruse.

Petro Porosenko a recunoscut ca restabilirea pacii va fi imposibila in absenta normalizarii relatiilor cu Rusia, accentuand ca statutul Crimeii si orientarea proeuropeana a Ucrainei nu sunt negociabile. ”Crimeea a fost, este si va fi ucraineana. Ieri, in Normandia, i-am spus clar acest lucru liderului rus. Nu este posibil niciun compromis cu privire la Crimeea, la optiunea europeana a Ucrainei si la structura politica a tarii”, a explicat Porosenko.

Petro Porosenko (48 de ani) este al cincilea presedinte al Ucrainei dupa proclamarea independentei acesteia in 1991. Dupa demiterea presedintelui prorus Viktor Ianukovici in luna februarie, presedintia Ucrainei a fost asigurata temporar de catre presedintele parlamentului, Oleksandr Turcinov.

Devenit presedinte al Ucrainei in urma alegerilor anticipate de la 25 mai, cu peste 54% din sufragii, Porosenko isi preia mandatul intr-o perioada dificila, marcata de confruntari intre fortele guvernamentale si cele separatiste proruse in estul tarii, violente soldate cu cel putin 180 de morti incepand de la 1 aprilie, potrivit unui bilant oficial.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2