Porosenko: Ucraina este angajata intr-un ‘razboi real’ cu Rusia

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

ucraina soldatPresedintele ucrainean Petro Porosenko a declarat ca Ucraina este angajata intr-un ‘razboi real’ cu Rusia, adaugand ca se asteapta la o noua ofensiva in viitorul apropiat, intr-un interviu difuzat miercuri de BBC, citat de AFP transmite Agerpres.

‘Aceasta nu este o lupta impotriva separatistilor sustinuti de Rusia, este un razboi real cu Rusia’, a subliniat seful statului ucrainean. ‘Faptul ca am capturat doi soldati din fortele speciale ruse este o proba solida’ a prezentei ruse in estul Ucrainei, a adaugat el, in acelasi interviu.

Kievul, Occidentul si SUA nu inceteaza sa denunte prezenta fortelor regulate ruse in sprijinul rebelilor separatisti din estul Ucrainei, fapt negat categoric de Moscova.

In pofida prezentei numerosilor jurnalisti si observatori independenti, nicio proba definitiva nu a putut fi adusa privind amploarea si permanenta trupelor ruse in estul Ucrainei.

‘Eu cred ca ei pregatesc o ofensiva si cred ca trebuie sa fim pregatiti sa nu le oferim nicio ocazie pentru a relansa provocarile. Aceasta va fi in intregime responsabilitatea lor’, a asigurat Porosenko.

Presedintele ucrainean a adaugat ca nu are incredere in omologul sau rus, Vladimir Putin, dar nu are alta optiune decat sa negocieze cu liderul de la Kremlin pentru a da o sansa diplomatiei. El a mai spus ca teritoriul aflat sub controlul rebelilor in estul separatist al tarii nu poate fi recucerit pe cale militara. ‘Ma indoiesc ca eliberarea acestor teritorii se poate face prin mijloace militare’, a spus el.

Conflictul armat din estul Ucrainei, care opune armata ucraineana rebelilor prorusi, s-a soldat cu 6.200 de morti din aprilie 2014 si pana acum. Un nou armistitiu a fost instituit in februarie, datorita medierii franco-germane la negocierile de la Minsk, in prezenta presedintelui rus Vladimir Putin, dar incidentele sangeroase continua aproape zilnic.

Rusia neaga categoric orice implicare in conflictul din tara vecina, admitand totusi prezenta unor „voluntari” rusi care lupta pe cont propriu de partea insurgentilor.

Ucraina a aratat marti opiniei publice doi soldati rusi, prezentati ca membri ai trupelor speciale, intr-o incercare de a proba implicarea armatei ruse in conflict. Acestia au fost capturati intr-o localitate din regiunea Lugansk, fief al separatistilor prorusi. Insa Moscova sustine ca cei doi nu mai faceau parte din fortele armatei ruse in momentul capturarii: ‘nu mai erau militari activi’.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2