Porosenko vrea referendum privind aderarea Ucrainei la NATO

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Petro Poroshenko, 'Chocolate King', Ukrainian MP and backer of the Euromaiodan protests in KievPresedintele Petro Porosenko si-a anuntat intentia de a organiza un referendum privind aderarea Ucrainei la NATO, intr-un interviu acordat postului de televiziune francez iTele, citat de agentiile ucrainene de presa Unian si Unn, transmite Agerpres.

‘Intentionez sa desfasor un referendum pentru ca poporul sa decida’, a declarat liderul ucrainean, subliniind ca aderarea Ucrainei la Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) este o ‘chestiune fundamentala’ pentru tara sa.

‘Europa nu poate fi completa fara Ucraina’, a afirmat Porosenko, adaugand ca este constient ca tara sa are nevoie de o ‘reforma din interior pentru a se ralia standardelor europene’.

In acest sens, presedintele Porosenko a apreciat ca Ucraina a efectuat deja modernizarea necesara a armatei sale.

In acelasi timp, Porosenko nu a exclus ca tara sa sa adere la un alt sistem european de securitate colectiva, relateaza RIA Novosti. ‘Poate ca nu va fi in formatul NATO, poate ca in cativa ani Europa va avea propriul sistem de securitate colectiva’, a adaugat el. In orice caz, Porosenko considera ca acordurile internationale de pana acum privind securitatea in Europa nu mai functioneaza.

Referitor la relatiile ruso-ucrainene, presedintele Ucrainei a declarat: ‘Nu ne alegem vecinii. Ne-am fi dorit un vecin ca Franta, dar avem Rusia’, potrivit paginii electronice a postului de televiziune iTele. ‘Trebuie sa invatam sa traim in pace cu poporul rus, sa traim in pace cu statul rus’, a subliniat presedintele ucrainean, citat de TASS.

Despre Crimeea, Petro Porosenko a spus ca ‘a fost ‘un anschluss’ (anexare), o adevarata provocare pentru securitatea Europei’, iar peninsula din Marea Neagra va fi ‘intotdeauna ucraineana, ea este parte inalienabila a Ucrainei’.

Ucraina este un stat in situatie de razboi, a indicat presedintele ucrainean, referindu-se la situatia interna. ‘Astazi, pe frontul din Ucraina oamenii mor. Am pierdut deja mai mult de 6.000 de militari si civili’, a subliniat Porosenko, apreciind ca regimul de incetare a focului nu este respectat pe deplin in zona de conflict.

‘Astazi, nu exista nici arme grele (pe linia frontului), dar este necesar ca Rusia sa inceteze sa sprijine trupele din teren’, a spus presedintele ucrainean, facand referire la insurgentii prorusi din estul Ucrainei.

‘Nu vreau sa-l provoc pe presedintele Vladimir Putin, sunt un om politic suficient de responsabil, am facut totul pentru a reinstala pacea’, a afirmat Petro Porosenko, care a acordat interviul cu ocazia unei vizite de lucru efectuate miercuri in Franta.

Cu aceasta ocazie, presedintele Ucrainei si omologul sau francez Francois Hollande au convenit ca Franta sa furnizeze Ucrainei elicoptere si echipamente de comunicatii. Astfel, compania Thales Communication & Security S. A. S va livra Kievului mijloace de comunicatii radio tactice, iar grupul Airbus Helicopters S. A. S. va vinde elicoptere monomotor H125.

In plus, expertii intreprinderii de stat ucrainene “Ukrinmash” au incheiat un memorandum cu grupul Thales Systems Aeroportes S. A. asupra unui proiect comun privind crearea unui avion de patrulare moderna.

Pe de alta parte, dupa cum remarca agentia de presa Unian, presedintele Francois Hollande nu s-a declarat pe deplin convins de necesitatea desfasurarii unei misiuni de mentinere a pacii in Donbas, zona de conflict din estul Ucrainei.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2