Portiile de mancare din ce in ce mai mari, vinovate de cresterea numarului de supraponderali si obezi 

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Marimea portiilor de mancare din ziua de azi reprezinta unul dintre principalii factori vinovati de faptul ca la nivel mondial se inregistreaza un numar record de persoane supraponderale si obeze, informeaza un nou studiu publicat marti, citat de Xinhua, transmite AGERPRES.

In cadrul cercetarii realizate la “George Institute for Global Health” din Australia, oamenii de stiinta au comparat date colectate timp de peste 15 ani si au descoperit ca marimea portiilor in cazul majoritatii alimentelor consumate frecvent si bogate in grasimi a crescut in mod dramatic.

Aceste alimente ar trebui consumate cu precautie, potrivit sefului departamentului de politici in domeniul alimentatiei din cadrul institutului amintit, Bruce Neal. Acesta a declarat miercuri pentru sursa citata ca echipa sa a descoperit o “crestere semnificativa” a dimensiunii portiilor, iar mare parte din vina, in opinia sa, apartine industriei alimentare.

“S-a petrecut un fel de schimbare la nivel cultural in ultimii cinsprezece sau douazeci de ani care ai fost luati in calcul in studiu. Spre exemplu, dimensiunea farfuriilor de la cina din ziua de azi, sunt mai mari decat oricand, acest lucru incurajandu-i pe oameni sa puna mai multa mancare pe ele”, a declarat Neal.

“In plus, portiile sau dimensiunea de servire a alimentelor de la fast food-uri a crescut enorm”, a mai spus el.

Dintre alimentele evaluate in cadrul acestui raport, prajiturile si pizza s-au remarcat drept produsele alimentare care au suferit cea mai evidenta modificare a dimensiunii portiilor, cu o crestere de 66% a numarului de kilojouli sau kilocalorii consumate, in medie, la o singura masa. Aceasta este, dupa parerea lui Neal, o manevra a industriei alimentare pentru cresterea profiturilor, precizeaza sursa citata.

“Cresterea portiei oferite oamenilor este un mod eficient din punct de vedere al costurilor pentru marile companii in vederea cresterii cotei de piata”, a adaugat Neal.

“Urmarea acestui lucru este, desigur, ca oamenii mananca prea mult, se ingrasa, consuma prea multa sare, zahar si sufera consecintele”, a mai spus el.

Insa nu toate alimentele bogate in grasimi si-au marit dimensiunea, snacksurile, cartofii, chipsurile si produsele de patiserie devenind mai mici. Unul dintre cercetatorii din cadrul aceluiasi institut, doctor Zheng Miaobing speculeaza ca acest lucru se petrece deoarece “oamenii devin constienti de faptul ca aceste alimente sunt nesanatoase si incearca sa limiteze consumul lor”. “Din pacate, insa, aceste alimente au fost exceptia, nu regula”, a adaugat el.

In Australia, aproape doi din trei locuitori, sau 63%, sunt fie supraponderali, fie obezi, in timp ce 25% dintre copiii australieni se confrunta de asemenea cu greutatea in exces, conform cifrelor de la Biroul de Statistica prelevate in urma unui studiu realizat in perioada 2011-2012 prin care s-a evaluat starea de sanatate a locuitorilor de pe continent.

“Putem face ceva pentru a stopa epidemia de obezitate, iar motivul pentru care spun acest lucru este ca am reusit sa facem un numar imens de oameni foarte grasi intr-o perioada foarte scurta de timp, a mai spus Neal.

“Cred ca o mare contributie o are ceea ce numim mediul alimentar — locul in care oamenii mananca, ceea ce vad si modul in care se face publicitatea — si multe dintre acestea tin de industria alimentara”, a subliniat Neal, potrivit sursei citate.

“Poti educa oamenii cat vrei, dar daca nu ii impingi catre un mediu in care pot opta cu usurinta pentru portii mai mici si in care pot face alegeri mai sanatoase, atunci va exista intotdeauna o problema”, a mai spus el.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *