Portugalia, tara iubitorilor cafelei bune

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

cafeaPretul, varietatea si modul de preparare fac din cafeaua servita in Portugalia unul din produsele cele mai atractive si mai putin cunoscute ale gastronomiei sale, la loc de cinste alaturi de celebrul “bacalao” si tortul cu frisca din Belém, relateaza EFE citata de Agerpres.

Apreciata de portughezi si din ce in ce mai mult de straini, tipica ceasca de cafea se distinge de restul Europei prin caracteristicile sale specifice, faptul ca este mereu proaspat macinata dar si prin modul de servire.

“Espresso-ul portughez este supus unui proces de macinare mai lent decat cel italian, iar timpul de extractie este mai mare, la fel ca si volumul cestii. Este vorba de un amestec special”, a explicat EFE, Claudia Pimentel, responsabila a Asociatiei Industriale si Comerciale a Cafelei (AICC) din Portugalia.

La Lisabona, cafeaua este un produs omniprezent in localurile orasului, deschizand ziua pentru mii de portughezi cu aromele sale. Ceasca de cafea a fost imortalizata de principalii scriitori portughezi precum Fernando Pessoa, José Maria de Eça de Queirós sau Manuel Maria Bocage, ca simbol cultural al tarii lor.

Procesul istoric de productie dateaza din epoca coloniilor portugheze ca Brazilia, Angola, San Tomé si Príncipe, de unde au fost aduse primele boabe. In afara de pretul atragator — intre 50 de centi si 1 euro ceasca — modul de servire este un alt factor care a transformat cafeaua portugheza intr-una din delicatesele gastronomiei sale.

Espresso-ul portughez, servit cu un strat de spuna de culoarea migdalei, este dens, suav si consistent. ‘Bica’ (espresso-ul normal) este cel mai popular in cafenele sau in restaurantele selecte. Poate fi servit cu lapte in variantele ‘Galo’, ‘Meia-de-Leite’, ‘Cheio’ sau ‘Pingado’, cu alcool ‘Café com cheirinho’, ‘sau dublu Duplo’, fara spuma ‘Abatanado’, sau decofeinizat.

Toate aceste variante dau o idee despre consumul cafelei la nivel national. Potrivit unui studiu realizat de European Coffee Federation, 80 la suta dintre portughezi beau zilnic cafea. Fiecare consuma in medie 2,5 cesti de cafea zilnic, majoritatea in afara casei (60 %), fata de o medie de 20 % a locuitorilor din restul tarilor europene.

In termeni de piata, pasiunea pentru acest produs se traduce prin investiti in modele inovatoare. Este cazul cafenelei Bettina & Niccola Corallo, a carei specialitate este de a combina cafeaua cu ciocolata. Situata in cocheta piata Príncipe Real din Lisabona, cafeneaua a devenit un loc de atractie pentru localnici si straini si poate fi gasita in ghidurile turistice.

In acest local cafeaua importata din Brazilia, Indonezia, Panama, Ruanda si India este macinata proaspat si procesata apoi prin aburi, in masini speciale espresso, pentru a-i extrage intreaga savoare. “In general o macinam dimineata iar aroma cafelei se imprastie in intreaga piata” explica Bettina patroana localului.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *