Posibile sanctiuni ca urmare a ofensivei Turciei in Siria, pe agenda reuniunii de luni a ministrilor de externe din UE

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Ministrii de externe din Uniunea Europeana vor discuta luni despre ofensiva militara lansata de Turcia impotriva militiilor kurde din nordul Siriei si vor dezbate posibilitatea de a impune sanctiuni Ankarei, dupa ce au solicitat deja autoritatilor turce sa puna capat incursiunii din cauza impactului umanitar, informeaza EFE, transmite AGERPRES.

Pe agenda reuniunii, care se va desfasura la Luxemburg, figureaza si noile prospectiuni ale Turciei privind rezervele de gaze naturale in largul Ciprului, o activitate care a dus deja in iulie la impunerea unor masuri europene impotriva Ankarei. Mai concret, este vorba de suspendarea negocierilor cu Turcia pe tema unui acord de aviatie, anularea reuniunilor politice de nivel inalt, reducerea fondurilor destinate tarii in calitate de stat candidat la aderarea la UE si limitarea creditelor acordate de Banca Europeana de Investitii.

Pe fondul propunerilor facute de Cipru si de Grecia de a intensifica sanctiunile impotriva Turciei, tari precum Suedia au cerut sa se mearga chiar mai departe, ajungandu-se chiar pana la impunerea unui embargou asupra vanzarii de arme catre Turcia din cauza ofensivei sale din Siria.

In schimb, surse diplomatice citate de EFE au constatat ca nu exista o propunere comuna pe masa negocierilor pentru a sanctiona Turcia pentru operatiunea sa militara, abordarea prioritara fiind aceea de a continua sa i se ceara Ankarei sa inceteze aceste atacuri, care pentru moment se limiteaza la bombardamente aeriene si operatiuni speciale.

Potrivit respectivelor surse, intentia nu este de „a speria” Turcia, ci de a o determina sa reia negocierile pe tema conflictului cu Cipru si ca relatia cu UE sa nu aiba de suferit.

In orice caz, daca UE decide sa-si inaspreasca atitudinea fata de Turcia, blocul comunitar ar putea lua in calcul masuri selective individuale, cum ar fi un embargou asupra armelor sau interzicerea exportului de material de prospectii petroliere, au declarat sursele citate de EFE.

Alte surse europene au sustinut necesitatea mentinerii presiunii diplomatice asupra Turciei si au declarat ca „mai este timp de gandire” asupra altor masuri daca interventia militara continua.

O alta chestiune care ingrijoreaza UE cu privire la ofensiva turca in Siria este ca exista riscul ca militanti din gruparea terorista Stat Islamic, detinuti de kurzi, sa reuseasca sa evadeze. In acest context, un inalt functionar comunitar a amintit ca decizia de a repatria detinuti europeni este de competenta fiecarui stat membru.

Ministrii de externe ai UE vor aborda si criza din Nicaragua, urmand sa aprobe oficial un cadru legal care va permite sanctionarea autoritatilor de la Managua, considerate raspunzatoare de criza socio-politica pe care o traverseaza aceasta tara din America Centrala. Confruntarile din Nicaragua s-au soldat cu 328 de morti din aprilie 2018 si pana in prezent, potrivit Comisiei Interamericane pentru Drepturile Omului, desi unele grupuri au stabilit la 651 bilantul mortilor, in timp ce guvernul spune ca 200 de oameni si-au pierdut viata si denunta o tentativa de lovitura de stat.

In fine, sefii diplomatiilor europene vor discuta si ultimele evolutii in criza din Venezuela, inaintea conferintei internationale de sprijin a persoanelor stramutate din aceasta tara care va avea loc la Bruxelles in 28 si 29 octombrie.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole