Posta Romana: Peste 12 milioane de romani si-au primit cardul de sanatate

Reclame home 1
Reclame home 1

card-sanatate-Peste 12 milioane de romani si-au primit cardul de sanatate, document care atesta calitatea de asigurat in sistemul public de sanatate din Romania, a anuntat, joi, intr-un comunicat, Compania Nationala ‘Posta Romana’ /CNPR/, distribuitor al acestor instrumente.

‘Posta Romana, in urma unor eforturi considerabile ale retelei operationale a companiei, a reusit sa se achite cu succes de sarcinile impuse prin contractul cu CNAS. O rata de retur de 7% pe distributia cardurilor de sanatate este una pe care orice operator privat si-ar asuma-o fara ezitare. Iar asta, avand in vedere rigorile impuse prin contract, ce tin atat de modalitatea de predare a cardurilor, cat si de zonele acoperite, in buna parte mediul rural greu accesibil’, a declarat Irina Purcaru, directorul Directiei Operatiuni si Relatii Comerciale din cadrul Posta Romana.

Conform sursei citate, dintre cele 13,2 milioane de carduri trimise de Compania Nationala Posta Romana si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate /CNAS/ spre distribuire, Posta Romana a predat in mana asiguratilor 93% din aceasta cantitate. Persoanele care fie si-au schimbat domiciliul si nu au notificat acest lucru, fie nu s-au prezentat la unitatile Postei Romane pentru a-si ridica documentul de asigurat pot sa o faca, in continuare, asa cum impun regulile CNAS.

Situatia pe judete arata ca Municipiul Bucuresti detine primul loc la numarul de carduri distribuite, respectiv 1,22 milioane de trimiteri, urmat de Prahova, cu peste 511.000 de trimiteri, si de Timis, cu peste 438.000 de trimiteri ajunse la destinatie. Rata de retur pe cele trei judete, adica diferenta dintre cardurile emise de CNAS conform contractului si cardurile returnate Caselor Judetene de Sanatate aferente, este de 12,6%, 3,5%, respectiv 10,12%.

La polul opus, judetele cu cei mai putini asigurati pentru care s-au emis carduri de sanatate sunt: Ialomita (79.900 de carduri emise si o rata de retur de 8%), Ilfov (101.082 carduri emise, la un retur de 9,12%) si Covasna (150.683 de carduri emise, la un retur de 6,6%). De asemenea, judetele in care s-au inregistrat cele mai mici rate de retur sunt: Harghita (2,6%), Salaj (3%), Prahova (3,5%), Valcea (3,6%) si Olt (3,7%).

Posta Romana a castigat prin licitatie, in vara anului trecut, contractul de distributie a cardurilor de sanatate la nivel national. Acordul-cadru dintre operatorul national de servicii postale si CNAS a fost semnat la 5 septembrie 2014, iar primele carduri au ajuns la asigurati in 19 septembrie.

Valoarea totala a contractului este de 37,5 milioane de lei si are o durata de patru ani. Volumul total ce urmeaza sa fie livrat, la nivel national, pe durata celor patru ani, este estimat la aproximativ 13,6 milioane de carduri, dintre care 12,26 milioane au fost deja livrate, acest lucru insemnand ca 93 din 100 de asigurati au intrat in posesia cardului, prin intermediul Postei Romane.

CNPR este o companie nationala infiintata conform Legii 31/1990, si nu o institutie publica, care functioneaza pe gestiune economica, ceea ce inseamna ca isi formeaza singura veniturile din contracte comerciale si, prin urmare, se autofinanteaza.

Posta Romana a contribuit, in 2014, cu 390 de milioane de lei (87,8 milioane de euro) la bugetul de stat, aceasta fiind o suma-record in conditiile disponibilizarilor operate in anii trecuti si care au redus contributiile din impozitul pe salarii. Peste 22% din aceasta suma reprezinta TVA aferenta contractelor comerciale incheiate in cursul anului 2014.

Agerpres

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole