Prabusirea mitului Oprescu. De ce ajung primarii sa umple puscariile

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

sorin oprescuDaca vrei sa testezi cu adevarat caracterul unui om, da-i putere Enuntul apartine lui Abraham Lincoln si este axiomatic pentru zilele noastre, intr-o Romania in care primarii sunt din prima zi cu un picior in puscarie. Puterea corupe si distruge constiinta oamenilor slabi, a celor care cred ca gloria sta in avere si notorietate publica. Primarii se cred alesii lui Dumnezeu, mai ales cand in dreapta lor se afla cate un „prea sfintit” cu cadelnita plina de tamaie subventionata. Unii primari se cred de origine celesta, unsi cu sfantul mir si infailibil. Nici imparatii nu afisau o morga de suficienta atat de evidenta si desantata ca edilii romani. Dar vremurile nu iarta pe nimeni caci borcanul cu miere se sparge intr-o zi, moment dupa care urmeaza armaghedonul neputintei si oprobiul public.

Cei mai multi primari au o problema de perceptie. Nu inteleg ca ei nu conduc comuna, orasul sau municipiul, asemenea fostilor prim-secretari ai PCR. Ei doar administreaza treburile orasului in numele si interesul cetatenilor, fiind angajatii urbei.  Atat si nimic mai mult. Orasul este al locuitorilor sai, interesul lor este reprezentat de consiliul local iar primarul trebuie sa faca ce hotareste acel consiliu. NU ce vrea el. In Romania de azi, cei mai multi primari se cred stapinii localitatilor, cu drept suveran de decizie in toate domeniile. Ei isi aleg consilierii pe principiul obedientei si slugarniciei, subordonand entitatea democratica reprezentativa intereselor personale, care uneori se mai intampla sa coincida cu ale urbei. Viceprimarii sunt niste marionete alese pe criterii politice de primari si validati de consilierii locali. Niste oameni fara autoritate si putere, consumatori inutili ai banului public, capuse care vegeteaza uneori zeci de ani fara a realiza nimic. Asadar, primarii sunt cei care conduc Romania.

Am mentionat odata ca sistemul finlandez este cel mai corect si democratic. In tara celor o mie de lacuri nu exista primari. Cetatenii aleg un consiliu local care este insarcinat sa conduca treburile obstii. Consilierii numesc pe criterii de competenta un manager municipal. Atentie, nu un barbul sau o dumuta. Un manager al carui contract este statuat pe criterii de performanta fiind demis imediat pentru incompetenta sau abuz. Administratia locala nu trebuie sa aiba nimic comun cu politica. Partidele nu au strategii locale si nici nu e nevoie sa aiba. Consilierii trebuie alesi de cetateni dintre cei mai respectabili si morali oameni, fara coloratura politica si mai ales fara antecedente. In Romania sistemul este gresit, consilierii si primarii fiind propusi pe liste, de un partid cu premier penal, presedinte corupt sau ministri puscariabili. De aceea merg lucrurile prost la noi, pentru ca este implicat politicul, zona in care activeaza cei ratati profesional. Daca pentru a te angaja sofer ai nevoie de permis de conducere, in politica nu se cere nici un fel de certificat de competenta. Sfertodoct, ratat profesional, frustrat ca individ sau imoral, daca ai bani si o gasca de sustinatori ajungi politician nenorocind comunitatea si natia. Aceasta este realitatea trista pe care nu vrem sa o acceptam.

Sorin Oprescu este un mitic. Un specimen sudist, cu ifose aristocratice si aere de mahalagiu din specia flecarului dragut. Volubil, comunicativ si dezinvolt in relatia cu mass-media. Personajul a invadat scena politica acaparand cu nonsalanta un segment important al electoratului bucurestean. Procedeul folosit este unul verificat, nea Sorin promovandu-si o imagine de medic mesianic si mare tamaduitor de oameni. Nu vom discuta despre competenta profesionala discutabila a individului. Medicii adevarati, dedicati profesiei nu devin primari, ministri sau consilieri prezidentiali. Adevarata si unica lor vocatie este statuata in juramantul hypocratic, legamant pe care Oprescu l-a incalcat atunci cand a sarit in mocirla politica. “Sacra si curata imi voi pastra arta si imi voi conduce viata”. Va amintiti de acest principiu doctore Oprescu? Cu siguranta nu, altfel nu v-ati fi balacarit in mizeria umana care v-a degradat pana la compromiterea totala ca om.

Cel mai important primar din Romania este arestat pentru 30 de zile. Primarul general al Capitalei a confirmat inca o data, ca puterea corupe. Goana dupa fala si avere este tipica exponentilor unei natii cu exemplare degenerate, a caror criterii de evaluare sunt perimetrul burtii, numarul de case si mitocania afisata in public. Sorin Oprescu nu are falci si nici ceafa tripla. Spre deosebire de primarul tipic, el este mai subtirel si spalatel. Se stie din anii 2000, cand a aparut pe ecrane, ca lua bani si ca medic, dar erau cu siguranta sume insignifiante fata de cascavalul public. Astazi Oprescu si-a compromis partidul, breasla, familia si viitorul. In loc sa-si vada de stetoscop s-a apucat de pasaje subterane si manarii. Viata nu l-a iertat si a ajuns acolo unde ii este locul. In cloaca mizerabila din subteranele societatii, alaturi de interlopi, hoti, violatori, excroci, criminali si curve. Va iesi probabil in doi ani, cu patru carti scrise si cu o aura de om pedepsit pe nedrept de un sistem juridic ticalos. Probabil cu averea intacta si cu surasul ala de Dorobanti. In conditiile in care Oprescu, asemenea celorlalti primari penali, ar merita unsi cu catran si smoala, tavaliti in pene si alungati din oras. Asa cum se proceda pe vremuri, cu talharii prinsi la furat in orasele din vestul salbatic.

Latinii spuneau… “Furis et qui furam de homis fiducia”, adica …hot este si cel ce fura increderea oamenilor. Uitati-va in jurul vostru si veti vedea prin filtrul realitatii, cohorte de alesi cu catuse invizibile la maini. Asa vor pati toti cei care nu inteleg ca a fi in serviciu public nu aduce nici avere, nici fala. Doar onoare si respect.

Cato CENZORUL

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

5 Comments

 1. ioan

  ASATEPTAM CU MARE NERABDARE CA SI chereches catalin SA FIE URGENT SALTAT DE MASCATI ASTA PENTRU CA II VINE RANDUL SI LUI OPREA marele general sa scoata dosarele din sertare bine inchise de ani de zile pentru multi unpr-isti… va vine randul banditilor si hoti de bani publici !!!!!!!!!!!!!!

  Reply
 2. ioan

  Pai ne miram tovarasi ziar..mm.. si voi cenzurati precum emm,, emmTV,, bravo ,, in ultima vreme a-ti cam devenit cherechesisti cu adevarat <<>>> mai in tara asta un ziar nu este corect de fapt nu ne miram LA CE SCOLI A-TI FACUT DIN 1994 INCOACE… ferea dumnezeu !!!!!!!!!!!!!!!!

  Reply
 3. Sorin Ilies

  Cato Cenzorul descrie plastic si cu sarcasm legitim mania grandorii, grobianismul , sentimentul impunitatii de care sufera majoritatea primarilor din Romania . Al nostru edil pare chinuit de aceeasi aroganta ,nesimtire si obraznicie ..E intersant exemplul sistemului finlandez.Din pacate nu-s prea sigur ca ar schimba lucrurile daca ar fi implementat peste noapte la noi. Foarte posibil membrii consiliul local ales democratic ar fi aserviti celor sau celui care controleaza mass-media locala care intamplator s-ar putea sa intruneasca acele criteriile contractuale de competenta si integritate pentru a deveni managerul orasului .Nu cred ca ne-ar impiedica nimeni sa ne alegem acum , in sistemul actual, consilieri locali integri si un primar responsabil care sa ne respecte .Daca am avea o presa cu adevarat independenta.

  Reply
 4. GRIGORE

  Dur articol si mai ales foarte direct. Ce simte oare un primar cand citeste asa ceva. E un fel rechizitoriu public la adresa celor din administratie, acuzati de hotie si minciuna. Daca un primar se simte curat, cinstit si nepatat mi-ar place sa iasa in fata aici, spunand: EU SUNT NECORUPT! sa vedem cati sunt. Nu pot fi chiar toti murdari desi Oprescu spunea duminica ca nu toti sunt hoti si peste 6 ore l-au saltat. Cum zice romanul : gura bate curu.

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole