Are prea multe obligatii si nu are timp de somn. Pericolele la care se supune omul modern

Reclame home 1
Reclame home 1

ceas somnTreizeci de minute de somn pierdute zilnic pot crea, pe termen lung, consecinte devastatoare asupra organismului. Din aceasta cauza poti ajunge sa te ingrasi si sa iti dereglezi metabolismului, arata un nou studiu prezentat de Societatea Endocrinologica la un eveniment organizat la San Diego, in Statele Unite.

„In timp ce studiile anterioare au aratat ca somunul pe perioade scurte de timp este asociat cu obezitatea si cu aparitia diabetului, noi am descoperit ca si 30 de minute de somn pierdute pe zi pot avea efecte semnificative in ceea ce priveste obezitatea si rezistenta la insulina”, a declarat profesorul Shahrad Taheri, cel care a condus noua cercetare.

Din cauza obligatiilor sociale si de munca pe care le au, oamenii tind sa piarda destul de mult timp alocat, in mod normal, somnului in zilele de munca pe care incearca sa in recupereze in weekend. Aceasta este insa o practica gresita care poate duce la dereglarea metabolismului si astfel poate accelera evolutia diabetului zaharat de tip 2.

La studiu au participat 522 de pacienti care au fost diagnosticati recent cu diabet de tip 2.  Acestea au tinut „jurnale de somn”, in care si-au notat orele de de somn din fiecare zi si au calculat cat somn au pierdut in fiecare zi de munca. La final, cercetatorii le-au masurat inaltimea si greutatea pentru a vedea daca sufera sau nu de obezitate, le-au masurat circumferinta taliei si le-au facut analize de sange.

Datele au fost comparate cu cele ale participantilor care au dormit pe o perioada adecvata in timpul saptamanii si s-a ajuns la concluzia ca cei care nu dormeau aveau cu 72% mai multe sanse sa fie obezi si ca la 6 luni, lipsa somnului putea fi asociata cu obezitatea si rezistenta la insulina, femomen in care organismul nu mai raspunde adecvat la insulina din sange).

La 12 luni, pentru doar 30 de minute de somn pierdut pe zi, riscul obezitatii si al rezistentei la insulina crescuse deja cu 17%, respectiv cu 39%.

Sursa: Science Daily

 

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole