Precizari MS: Nu se intentioneaza introducerea coplatii pentru serviciile medicale in unitatile de stat

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Ministerul Sanatatii a precizat joi ca nu intentioneaza introducerea coplatii pentru serviciile medicale acordate in unitatile sanitare de stat, informeaza AGERPRES.

Precizarile sunt facute in urma discutiilor aparute in spatiul public in contextul proiectului de OUG pentru modificarea Legii 95/2006 privind reforma in domeniul Sanatatii, aflat in dezbatere.

”Ministerul Sanatatii nu intentioneaza sa introduca coplata pentru serviciile medicale acordate in unitatile sanitare de stat. Proiectul pus in dezbatere publica urmareste o abordare legislativa unitara, care este necesara pentru a da posibilitatea persoanelor asigurate in sistemul public de asigurari sociale de sanatate sa beneficieze de servicii medicale la furnizorii privati aflati in contract cu CNAS, cu plata de catre asigurat numai a diferentei dintre tariful furnizorului privat si cel suportat de CNAS, cu informarea si acordul in prealabil al acestuia”, mentioneaza MS.

“Persoanele asigurate vor avea posibilitatea sa acceseze servicii medicale aferente spitalizarii continue, ambulatoriului clinic de specialitate si ambulatoriului paraclinic, la furnizorii privati de astfel de servicii, pentru care cu acordul informat si prealabil vor plati numai diferenta dintre tariful practicat de furnizorul privat si tariful decontat din FNUASS.

Este de mentionat faptul ca in costul unui serviciu medical sunt cuprinse cheltuielile cu manopera medicala, medicamentele, materialele sanitare, utilitatile si alte cheltuieli indirecte. Pentru furnizorii publici, din FNUASS, se deconteaza atat tariful serviciului medical, cat si sumele pentru influentele salariale, iar pentru furnizorii privati, se deconteaza numai tariful serviciului medical. Totodata, este de precizat si faptul ca pentru serviciile medicale acordate unui pacient roman in strainatate (pentru situatiile care nu sunt urgente si pentru care pacientul a accesat in mod direct serviciul), din bugetul FNUASS se deconteaza serviciile la nivelul tarifelor din Romania”, prevede proiectul.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, prin modificarile propuse prin acest proiect se creeaza cadrul legal astfel incat sa se asigure contributia personala a pacientilor in vederea acoperirii costurilor reale ale serviciilor medicale, in special pentru segmentul spitalizarii continue, a ambulatoriului clinic de specialitate si ambulatoriului paraclinic.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *