Prefectul Anton Rohian a participat la lansarea cartii „Oina pe plaiuri maramuresene” (FOTO)

Reclame home 1
Reclame home 1

lansare carte oinaLuni, 22 februarie, la Biblioteca Judeteana “Petre Dulfu” din Baia Mare, a avut loc lansarea cartii „Oina pe plaiuri maramuresene” de Viorel Balin. Alaturi de autor, care s-a aflat in slujba sportului cu minge mica si baston timp de 25 de ani, in prezidiu s-au aflat prefectul Anton Rohian si directorul bibliotecii, Teodor Ardelean, ambii fosti jucatori de oina.

Viorel Balin a subliniat faptul ca oina este singurul joc sportiv suta la suta romanesc si a aratat asemenarile acestuia cu baseball-ul, sportul national american. Cu toate acestea, diferentele de perceptie ale celor doua sporturi sunt imense, oina fiind ignorata de mass-media romaneasca, in timp ce baseball-ul este un sport de o imensa popularitate in SUA.

Prefectul Anton Rohian a vorbit despre felul in care “unii oameni, intr-un anumit moment al vietii lor, au facut istorie” si a marturisit ca era la curent cu activitatea sportiva a lui Viorel Balin inca de mic. Rohian a subliniat importanta oinei pentru identitatea noastra nationala si si-a amintit cat de pretuit era acest joc la tara, inainte de 1989, cand tinerii preferau sa faca sport in aer liber si nu “socializau” cu tabletele si telefoanele in mana.

De loc din Grosi, o comuna care a dat mari valori in domeniul oinei, prefectul a amintit numele catorva familii ai caror reprezentanti s-au afirmat in acest sport, facandu-se cunoscuti la nivel judetean si national. In final, Anton Rohian a indemnat sa nu lasam in uitare istoria Maramuresului, sa nu uitam cine suntem si sa incercam sa cinstim in continuare sportul care ne reprezinta, sportul nostru national.

Evenimentul a fost moderat de Teodor Ardelean, care a afirmat despre carte ca, oricat ar fi de redusa ca dimensiuni, este mare ca importanta pentru judet si pentru tara.

Institutia Prefectului – Judetul Maramures

lansare carte oina 2

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2