Prefectul ia ATITUDINE in cazurile de incompatibilitate ale viceprimarului Noemi Vida si primarului din Sapanta

Institutia Prefectului-Judetul Maramures a initiat demersurile necesare la institutiile abilitate (Agentia Nationala de Integritate, respectiv instante judecatoresti), referitoare la nerespectarea regimului juridic al incompatibilitatilor ale unor alesi locali, (viceprimarul municipiului Baia Mare, Noemi Vida si primarul comunei Sapanta, Gheorghe Stan), potrivit unui comunicat de presa.

”Am primit de la Agentia Nationala de Integritate o copie a Deciziei nr.2820/2019 pronuntata de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie si ramasa definitiva dupa pronuntarea din data de 28 mai 2019, respectiv a Deciziei nr.28372019 pronuntata de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie si ramasa definitiva dupa pronuntarea din data de 28 mai 2019, prin care au fost respinse cererile de recurs a celor doi alesi locali.

De asemenea, in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare (art.160 alin.1 lit. b, coroborat cu art.160 alin. 7 din Codul administrativ) am solicitat celor doi secretari generali ai unitatilor administrativ-teritoriale sa intocmeasca referatele in vederea emiterii Ordinului Prefectului prin care se constata incetarea de drept a mandatelor. Noi am dat dovada de buna credinta si am demarat procedurile prevazute de prevederile legislatiei in vigoare pentru existenta conflictului de interese si a starii de incompatibilitate, prin nerespectarea regimului juridic al incompatibilitatilor de catre cei doi alesi locali” a spus prefectul Vasile Moldovan.

Parlamentul Romaniei a adoptat Legea nr.54/2019 pentru completarea Legii nr.176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si a demnitatilor publice pentru modificarea si completarea Legii nr.144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei.

Astfel, in legislatie, a fost introdus prin articol unic, la art.25 din Legea 176/2010, dupa alineatul 4, un nou alineat 5, cu urmatorul cuprins: ”Raspunderea civila sau administrativa disciplinara pentru faptele care determina existenta conflictului de interese sau a starii de incompatibilitate ale persoanelor aflate in exercitarea demnitatilor publice sau a functiilor publice este inlaturata, nemaiputand fi angajata in conditiile depasirii termenului general de prescriptie de 3 ani de la data savarsirii lor, in conformitate cu art.2517 din Legea nr.287/2009 privind Codul Civil, republicata cu modificarile ulterioare”.

In acest context, pentru emiterea Ordinului Prefectului privind constatarea incetarii de drept a mandatelor alesilor locali pentru situatii de incompatibilitate constatate prin rapoarte de evaluare ANI, ramase definitive prin necontestare sau prin decizii ale instantelor judecatoresti, prefectul este obligat sa verifice daca sunt incidente sau nu prevederile aduse pin modificare de catre Legea nr.54/2019 si daca, bineinteles, poate emite ordinul.

S-a procedat la verificarea documentelor juridice referitoare la cei doi alesi locali si s-a constatat ca de la data pana la care s-au retinut faptele pentru nerespectarea regimului juridic al incompatibilitatilor prevazute de Legea nr. 161/2003, de catre cei doi alesi locali a trecut o perioada mai mare de trei ani, In conformitate cu prevederile art.25 alin 5 din Legea nr.176/2010, modificata prin Legea nr.54/2019, raspunderea faptelor celor doi alesi locali retinute prin rapoartele de evaluare nr.17046/G/II/2015, respectiv nr.16908/GII/2015 al Inspectiei de Integritate din cadrul Agentiei Nationale de Integritate nu mai poate fi angajata prin emiterea Ordinului Prefectului cu privire la constatarea incetarii de drept a mandatelor celor doi alesi locali, potrivit prevederilor OUG 57/2019 privind Codul Administrativ.

“Institutia Prefectului-Judetul Maramures a transmis Agentiei Nationale de Integritate doua adrese, in data de 18 septembrie a.c., cu privire la prevederile legislatiei in vigoare si depasirea termenului general de prescriptie de trei ani de la data savarsirii faptelor.

Mai mult, in practica judiciara recenta, ca urmare a modificarii legislatiei, instantele judecatoresti au admis cererile de anulare a Ordinului Prefectului privind constatarea incetarii de drept, inainte de termen a mandatelor alesilor locali prin constatarea intervenirii prescriptiei dreptului de a mai aplica sanctiunea (sentinte civile pronuntate de instante judecatoresti din tara pe aceeasi speta)”, se mai precizeaza in comunicat.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

1 Comment

  1. Andrei

    Pana si exprimarile aiuristice ale comunicatului Prefecturii le-ati postat ad litteram, ca in text. Comunicatul este un exemplu de limbaj administrativ de lemn in care invocarea repetata a unor acte normative nu clarifica problema de fond. Tradus din romana in romana: Viceprimarul Vida si primarul Stan trebuie sa plece din functie, procedura implicand emiterea documentului administrativ de catre secretarul Municipiului Baia Mare si secretarul Comunei Sapinta. Cei doi demnitari locali isi pierd functiile dar …NU MAI POT FI SANCTIONATI DISCIPLINAR dpdv ADMINISTRATIV si nici nu raspund civil, adica NU TREBUIE SA RESTITUIE SALARIILE INCASATE NECUVENIT datorita prescrierii , respectiv trecerii a 3 ani de la data constatarii de catre ANI, a incompatibilitatilor. Acest aspect este posibil datorita MINUNATEI noastre JUSTITII careia ii trebuie 3 ani sa constate un fapt evident! Sa plateasca diferentele de leafa judecatorii, solidar cu CSM si cei care-i lauda!!!

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1