PREMIERA – SOC: Un tanar din Viseu de Sus a murit de frig, intr-un centru al Directiei de Protectia Copilului – Institutia nu a achizitionat inca lemnele de foc

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Caz socant la Viseu de Sus. Un tanar din Centrul de Recuperare si Reabilitare din localitate a murit de frig. Acesta s-a imbolnavit de pneumonie, din cauza faptului ca locuinta nu era incalzita. Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures nu a furnizat lemnele necesare pentru acest sezon rece.

Tanarul, in varsta de 19 ani, avea un grad de handicap care nu i-a permis sa paraseasca sistemul de protectia copilului. Decesul s-a produs in cursul zilei de duminica, dupa ce acesta a fost diagnosticat cu pneumonie si internat in spital. Inmormantarea tanarului a avut loc marti, la ora 16.

Surse din cadrul Directiei ne-au declarat ca situatia de la Viseu nu este una singulara in Maramures. Mai multe institutii care ingrijesc copii au ramas fara combustibilul necesar incalzirii. In Sighetu Marmatiei sunt cel putin doua centre care folosesc combustibil lichid, dar care nu beneficiaza de caldura. De asemenea, in Viseu de Sus si Calinesti, se regasesc cazuri similare.

Nicolae Boitor, directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures, afirma ca procedura de achizitie a lemnelor inca nu s-a incheiat, insa centrele din judet nu au avut probleme cu lemnele. Acestea au fost aduse de la un alt centru.

‘M-a informat sefa de centru ca tanarul a fost bolnav si a decedat. I-am spus ca atunci cand are un act medical sa imi prezinte un raport. De acum o luna am inceput demersurile pentru licitatie, in 20 septembrie. La prima strigare nu s-a prezentat nimeni. Zilele acestea avem a doua runda. Urmeaza a se incheia contractul si a se duce lemnele.

Orice gospodar foarte foarte bun isi lasa niste lemne de la un an la altul. Eu nu am fost informat ca pe case e atat de frig ca trebuie lemne. Poate trebuia facuta o licitatie in aprilie. Daca asta e o vina, ca nu s-a inceput mai repede, sa zicem ca este’, a declarat Boitor. Asa e cu frigul, vine cand nu te astepti, iar daca sefa de centru nu te informeaza, clar ca nici nu trimiti lemne de foc.

Dorina Toma, director adjunct al institutiei declara ca stie de anumite situatii din sistem si centre unde lemnele se lasa asteptate. Un exemplu ar fi cel de la Calinesti. Cat despre situatia tanarului… Dorina Toma l-a confundat cu un copil de doi ani.

‘Ajungand la varsta majoratului, baiatul a fost transferat la Centrul de Recuperare si Reabilitare de pe strada Plevnei, din Viseu de Sus. A fost internat miercuri, la Spitalul Viseu de Sus, iar duminica a decedat. La momentul internarii, el avea glicemia scazuta. Pe certificatul constatator apare diagnosticul de pneumonie. Avea 19 ani, dar dimensiunile unui copil de doi ani.

In centrele noastre, de la sfarsitul lunii septembrie s-a dat drumul la caldura. S-a luat legatura cu familia, insa aceasta a refuzat, spunand ca nu dispune de fonduri. Problema de la Calinesti o stiu. Mai sunt ceva lemne, dar s-a organizat licitatia si trebuie sa le aduca firma respectiva cat de curand’, a declarat Dorina Toma, director ajunct, pe probleme de protectia adultilor, din cadrul DGASPC Maramures.

Diana Zeti, seful Centrului de la Viseu, afirma ca lemnele s-au epuizat insa deficitul a fost suplinit cu lemne aduse din alta parte. ‘Nu am avut lemne de foc, dar am adus de pe alte case. Cand au fost temperaturi sub 10 grade Celsius, am pornit caldura. Merge din luna septembrie. Noi am facut referat pentru necesarul de lemne pentru iarna 2010 – 2011. Urmeaza sa primim lemne zilele astea’, a declarat Zeti.

Aceasta mai declara ca problemele medicale ale copilului au fost cauzate de o dificultate in alimentatie, iar pneumonia nu a fost o cauza a decesului, copilul suferind des de afectiuni respiratorii. ‘Suferea de tetrapareza spastica, cecitate, anemie carentiala, rahitism. Diagnosticul a fost pus la 72 de ore de la nastere. Avea un handicap sever. Cauza decesului a fost un stop cardio-respirator. Avea cam 12 – 13 kg si dimensiunile unui copil de noua ani, din cauza dificultatilor de alimentatie. Fiind imobilizat toata viata, a avut multiple boli respiratorii. In luna august a fost adus de la Sighet. La momentul internarii, era letargic, cu glicemie scazuta si probleme cu calciul’, a precizat Zlati.

Explicatiile date de oficialii Directiei sunt contrazise de realitatea din teren. Copiii din centre stau in frig si risca imbolnaviri fatale. Surse de la Viseu ne-au declarat ca in aceasta toamna, Centrul a beneficiat de 20 de bucati de lemne, incepand cu luna septembrie. Care este raportul de cauzalitate intre frigul din Centru si decesul tanarului, ramane ca organele de cercetare penala sa stabileasca lucrul acesta, precum si eventualul grad de vinovatie a celor implicati.

Mircea Man, presedintele Consiliului Judetean Maramures, care are in subordine Directia de Protectia Copilului, a declarat ca a solicitat un raport referitor la cele intamplate la Viseu. Acesta urmeaza a-i fi pus la dispozitie in cursul diminetii de miercuri.

Ciprian DRAGOS

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole