PREMIERUL FLORIN CÎȚU – Nu ne batem joc de banii românilor

Premierul Florin Cîțu a vorbit, la finalul ședinței de Guvern de ieri, 5 august, despre rectificarea bugetară, dorind să răspundă unor acuze lansate în spațiul public. Cițu a precizat că „ministerelor care nu au execuție bună pot să le fie ajustate sumele inițiale din buget până la această sumă, pe care nu au putut să o cheltuiască. Am prezentat public că, la acest moment,  după șase luni de zile, sunt 20 de miliarde de lei aproape credite bugetare care nu au fost cheltuite. Multe dintre ele sunt la investiţii, în rest sunt la fonduri europene. De aceea am spus că nu sunt mulțumit de execuția bugetară și acest lucru se vedea la aproape toate ministerele”.

„În același timp, nu pot să iau în serios propuneri care vin de la ministere, de suplimentare sau de realocare a resurselor suplimentare de 40 de miliarde de lei, când sunt 20 de miliarde de lei necheltuiți. Deci de aici începem cu rectificarea bugetară, de aici încep discuțiile pe rectificarea bugetară, pentru că am văzut tot felul de zvonuri aruncate în spațiul public. Nu, aceasta este realitatea, de aici pornim cu realitatea si de aici pornim cu analiza rectificării bugetare. Trebuie să ținem cont că deficitul bugetar trebuie să rămână la 7,16% din PIB sau mai mic și prin această rectificare bugetară, pentru că am avut un PIB mai mare, reușim să creștem suma în deficit, să mergem spre 82 de miliarde de la 80 de miliarde, dar asta nu înseamnă că putem să mergem mult mai mult.

Deci la această rectificare bugetară vor fi alocate resurse, e adevărat, spre mai multe ministere și am văzut că, fără să fiu de acord, au ieșit în spațiul public aceste informații pe care le-am dat doar președinților de partid, dar ele au ieșit, câteva dintre ele, în spațiul public, le voi prezenta și în perioada următoare. Dar vreau să fie foarte clar: nu ne batem joc de banii românilor. Cine nu a cheltuit banii până acum, trebuie să vină cu explicații foarte bune, pentru că nu putem să punem bani, să alocăm resurse în buget și să le ținem acolo degeaba. Sunt ministere – şi voi prezenta acest lucru în raportul semestrial – unde avem proiecte cu execuție zero, la ministere unde am auzit, tot așa, pe surse, miniștri care spun că au avut execuţie foarte bună. Nu poţi să spui că e execuţie foarte bună, când ai bani alocaţi și ai proiecte cu execuție zero după șase luni de zile”, a precizat Cîțu.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu