Premierul spaniol le promite catalanilor un referendum pentru o autonomie mai mare, dar nu pentru independenta

PNL

Seful guvernului spaniol Pedro Sanchez le-a promis luni catalanilor un referendum privind un nou statut al regiunii, care sa prevada mai multa autonomie, insa a respins din nou ipoteza unui vot asupra independentei cerute de separatisti, informeaza AFP, transmite AGERPRES.

Socialistul Sanchez, care a initiat de la sosirea sa la putere, in 1 iunie, un dialog cu liderul secesionist catalan Quim Torra, a dat asigurari la radio ca acest dialog ar urma sa duca la “un vot (…) pentru intarirea autonomiei Cataloniei”. “Acesta este un referendum pentru autonomie, nu pentru independenta”, a precizat Pedro Sanchez la postul de radio Cadena SER, fara a avansa vreo data pentru un astfel de vot.

Secesionistii, la putere in Catalonia, cer un referendum asupra independentei, posibilitate pe care Pedro Sanchez o respinge in mod categoric.

Precedentul statut al Cataloniei, care acorda regiunii cu 7,5 milioane de locuitori o larga autonomie si titlul de “natiune”, a fost adoptat in 2006 de catalani, in timpul guvernului socialist condus de Jose Luis Rodriguez Zapatero, cu 73% din voturi. Insa, acest statut a fost anulat in 2010 de Curtea Constitutionala, ceea ce a declansat o ascensiune a secesionismului, noteaza AFP.

“In prezent, Catalonia are un statut pe care nu l-a votat, prin urmare exista o problema”, a subliniat Pedro Sanchez.

Regiunea s-a aflat in toamna lui 2017 in centrul unei grave crize politice intre fostul sau lider Carles Puigdemont si guvernul central, in acea perioada condus de conservatorul Mariano Rajoy. La 1 octombrie 2017, secesionistii au organizat un referendum asupra independentei, in pofida interzicerii lui, iar ziua a fost marcata de violente cu politia, imagini cu acestea facand inconjurul lumii.

Ulterior, parlamentul catalan a proclamat, la 27 octombrie, independenta, ceea ce fost imediat urmat de punerea sub tutela a regiunii de catre autoritatile de la Madrid si de destituirea liderilor catalani.

Noul sef al executivului catalan, Quim Torra, este un apropiat al predecesorului sau Carles Puigdemont, aflat in prezent in exil in Belgia pentru a scapa de urmarirea penala pentru rebeliune initiata impotriva lui in Spania.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1