Premierul Sorin Grindeanu afirma ca nu mai doreste sa existe in Romania – tara atasata valorilor europene – femei care sa fie victime ale violentei in familie, care sa fie santajate sau hartuite la locul de munca sau femei carora li se refuza dreptul de a munci pentru simplul motiv ca isi doresc o familie si copii, informeaza AGERPRES.
„Exista inca prejudecati false, dar cu radacini adanci in societate, care limiteaza accesul femeilor in anumite zone si creeaza terenul fertil pentru discriminare si abuz. Mai avem de facut pasi concreti pana cand in Romania egalitatea de gen va deveni un lucru natural, care sa vina din educatie si din mentalitate.
Nu trebuie sa existe niciun domeniu la care femeile sa nu aiba acces, si nicio bariera. Ele au dreptul, ca oricare dintre noi, sa isi urmeze propriile vise si aspiratii. Cred totusi ca aceasta se intampla in Romania, dar stiu sigur ca tot la noi se intampla si alte lucruri care nu trebuie sa mai existe. Nu mai vreau nicio femeie in adapost ca victime ale violentei domestice, nu mai vreau femei lipsite de aparare, nu mai vreau sa vad femei santajate si hartuite la locul de munca pentru favoruri sexuale si da, in mod cert, nu mai vreau sa vad femei carora li se refuza dreptul de a munci pentru simplul motiv ca isi doresc o familie si copii. (…)
Avem in fata provocari care necesita o actiune conjugata din partea tuturor factorilor de decizie”, spune premierul Grindeanu, in mesajul transmis la conferinta „Egalitatea de gen: Test pentru democratie”, organizata la initiativa Comisiilor pentru egalitatea de sanse pentru femei si barbati ale Camerei Deputatilor si Senatului.
In mesajul prezentat in cadrul conferintei de consilierul de stat Vladimir Ionas, prim-ministrul subliniaza ca Guvernul si Parlamentul trebuie sa lucreze impreuna pentru a se asigura ca femeile din Romania sunt cu adevarat protejate si sprijinite de stat si de autoritati.
„Avem o legislatie buna in domeniu, dar mai avem multe lucruri de facut pentru a crea un cadru legal care sa raspunda mai bine tuturor acestor provocari. Si aici ma gandesc in primul rand la transpunerea in legislatia nationala a prevederilor Conventiei de la Istanbul pentru prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor si a violentei domestice.
Va asigur de tot sprjinul Guvernului pentru indeplinirea acestor obiective, astfel incat sa avem aceste acte normative adoptate cat mai repede. (…) Cred ca se impune si o schimbare a atitudinilor, comportamentului si structurilor sociale care le impiedica pe femei sa se afirme mai mult”, se mai arata in mesajul sefului Executivului.