Premierul suedez nu exclude recurgerea la armata pentru a pune capat violentei organizate

home camp2
home camp2
home camp2

Suedia va face tot ceea ce va fi necesar si va recurge inclusiv la armata pentru a pune capat violentelor din ultima vreme, a declarat miercuri premierul suedez Stefan Lofven, transmite Reuters, informeaza AGERPRES.

In Suedia rata criminalitatii este relativ scazuta in raport cu situatia de pe plan international, dar activitatile bandelor infractionale s-au intensificat in ultimii ani, iar suedezii sunt ingrijorati ca politia nu mai face fata.

In 2016, ultimul an pentru care sunt disponibile statistici oficiale, in tara scandinava cu 10 milioane de locuitori au fost ucise 106 persoane. Dar, potrivit televiziunii suedeze, in acelasi an au avut loc peste 300 de incidente in care au fost folosite arme de foc, in cea mai mare parte fiind vorba de conflicte intre bande legate de droguri, protectie si prostitutie.

In prima saptamana din 2018 au fost impuscate mortal patru persoane. Un barbat a murit dupa ce a cules o grenada in fata unei statii de metrou dintr-o suburbie a capitalei Stockholm.

Legea si ordinea vor reprezenta probabil un aspect major la alegerile legislative prevazute pentru septembrie. Formatiunea Democratii Suediei, opozitia populista, asociaza preocuparile publicului legate de cresterea ratei infractionalitatii cu cresterea numarului de imigranti.

“Nu ar fi prima mea optiune sa trimit armata, dar sunt pregatit sa fac tot ce este necesar pentru a asigura eradicarea criminalitatii organizate”, a afirmat premierul Lofven, citat de agentia TT.

Guvernul a promis politiei o finantare suplimentara de 7,1 miliarde de coroane (880 milioane de dolari) pana in 2020, a inasprit legislatia privind infractiunile armate si a inlesnit monitorizarea de catre politie a convorbirilor telefonice si emailurilor private.

Totusi, un raport al Consiliului national suedez pentru prevenirea crimei a aratat ca tot mai multi suedezi sunt ingrijorati de situatia infractionalitatii si ca a scazut increderea in politie si sistemul judiciar.

“Sunt impuscati oameni in pizzerii, mor oameni dupa ce gasesc pe strada grenade de mana” – a spus miercuri liderul Democratilor, Jimmie Akesson, intr-un discurs in parlament. “Aceasta este noua Suedie: nou paradis dinamic, multicultural pe care multi din acest for s-au luptat ani la rand sa-l creeze” – a remarcat, sarcastic, politicianul suedez.

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *