Premierul ucrainean, primit de Obama, il invita pe Putin la dialog

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Cu trei zile inaintea referendumului privind alipirea Crimeii la Rusia, premierul ucrainean – primit cu onoruri la Casa Alba – il invita pe presedintele rus la dialog, inaintea unui discurs pe care il va rosti joi in cadrul ONU, informeaza AFP citat de Agerpres.

Presedintele SUA, Barack Obama, si-a afisat clar sprijinul pentru Ucraina, primindu-l miercuri pe Arseni Iateniuk la Casa Alba si trimitandu-i un avertisment lui Vladimir Putin.

Liderul ucrainean s-a lansat intr-o pledoarie pasionata la iesirea sa de la Casa Alba, in fata camerelor de televiziune. Reluand elemente dintr-un celebru discurs pronuntat de Ronald Reagan la Berlin pentru Mihail Gorbaciov, Iateniuk i-a cerut presedintelui rus ‘sa doboare acest zid, acest zid al razboiului, acest zid al intimidarilor si al agresiunii militare. Sa vorbim!’

El este asteptat joi la sediul Natiunilor Unite la New York, unde va pronunta un discurs in cadrul unei sedinte publice a Consiliului de Securitate, cu incepere de la ora 19h00 GMT, in a doua zi dupa intalnirile sale la Washington cu presedintele american, cu directoarea generala a FMI, Christine Lagarde, si cu membri ai Congresului.

‘Vom continua sa spunem guvernului rus ca daca isi continua drumul actual, vom fi obligati sa impunem un cost violarilor dreptului international de catre Rusia in Ucraina’, a declarat presedintele Obama dupa ce l-a primit pe Iateniuk in Biroul oval, onoare rezervata sefilor de stat si de guvern straini, in timp ce Moscova respinge legitimitatea guvernului de la Kiev.

‘Noi ne batem pentru libertatea noastra, pentru independenta noastra, pentru suveranitatea noastra. Si nu vom abandona niciodata’, a afirmat la randul sau Iateniuk, in limba engleza, in Biroul oval.

Ucraina ‘face parte din lumea occidentala si asa va ramane’, a asigurat el, in timp ce criza actuala s-a declansat prin refuzul presedintelui ucrainean inlaturat Viktor Ianukovici de a ratifica o apropiere de UE.

Premierul Iateniuk a mai asigurat ca tara sa va ramane ‘un bun prieten si partener al Rusiei’, chiar daca stabileste legaturi mai puternice cu Europa Occidentala.

Dar, cu trei zile inainte de consultarea prevazuta pentru duminica in peninsula in care traiesc doua milioane de persoane, intre care minoritati tatara si ucrainofona, nimic nu pare sa fie in masura sa impiedice alunecarea acesteia sub controlul Rusiei, comenteaza AFP.

Crimeea este deja cvasirupta de restul Ucrainei, fortele rusesti controland punctele strategice. Totul este pregatit pentru o secesiune rapida: ‘premierul’ Serghei Aksionov s-a autoproclamat ‘sef al armatei’ si cele doua milioane de locuitori ai Crimeii, in majoritate rusofoni, nu mai au acces decat la canalele televiziunilor ruse. Barbati in uniforme perchezitioneaza orice calator care soseste din nordul tarii in Simferopol (capitala peninsulei) doar avioanele care vin de la Moscova mai pot ateriza aici.

Declaratiile presedintelui ucrainean interimar, Oleksandr Turcinov, par sa confirme ca Kievul s-a resemnat sa abandoneze Crimeea Rusiei si este ingrijorat de o eventuala intruziune prin frontiera in estul tarii, regiune in care locuiesc numerosi ucraineni de origine rusa.

‘Nu ne putem angaja intr-o operatiune militara in Crimeea pentru ca astfel am lasa descoperita frontiera estica si Ucraina nu ar fi protejata, militarii rusi conteaza pe asta’, a declarat pentru AFP Turcinov, in calitate de sef al armatei ucrainene.

‘La frontiera estica a Ucrainei sunt concentrate importante unitati de blindate’, a adaugat el.

Cu privire la aceasta afirmatie, Rusia a autorizat Ucraina sa trimita un avion de observare deasupra teritoriului sau pentru a se asigura ca nicio manevra militara a fortelor rusesti nu ameninta securitatea Ucrainei, a anuntat ministrul adjunct al apararii rus, citat de agentia Itar-Tass.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2