Presedintele ANAF, multumit de incasari: Rata de conformare la plata este de 85,11% in 2017

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Bogdan Stan, sustine ca este multumit de modul in care institutia pe care o conduce isi face treaba, in conditiile in care sunt subdimensionati si “fara bani pentru cheltuieli salariale pe ultimele doua luni”, informeaza AGERPRES.

Acesta a fost intrebat in conferinta sustinuta la sediul Ministerului Finantelor Publice daca este multumit de incasari, iar raspunsul sau a fost afirmativ.

“Da, pot sa va spun ca fata de anul 2013 cand rata de conformare era de 83,5%, noi astazi am ajuns la 85,11%, ceea ce este o crestere fata de anul trecut, unde am avut un grad de conformare la plata de 84%. Eu sunt multumit in momentul de fata cum isi face ANAF treaba, in ce conditii. Dupa cum stiti, suntem subdimensionati. Suntem fara bani pentru cheltuielile salariale pe ultimele doua luni. Domnul premier ne-a oferit sprijinul in acest sens si a promis ca va aloca sumele necesare pentru plata salariilor pe ultimele doua luni”, a explicat Stan.

Fiind intrebat daca i s-a cerut demisia, el a raspuns: “Eu nu am cunostinta de asa ceva, am citit si eu in spatiul public. Nu mi-a cerut nimeni demisia, pana in acest moment”.

In ceea ce priveste o restructurare a Agentiei, el a precizat ca se face o analiza care va fi prezentata primului ministru.

“Suntem intr-o analiza asupra acestui lucru si cat de curand vom prezenta premierului un material in acest sens. (…) Analiza va avea in vedere eficientizarea factorului uman, raportat la veniturile incasate la bugetul de stat pe fiecare regiune si la numarul de contribuabili administrati”, a mai aratat presedintele ANAF.

In context, Alex Milcev, partener si liderul departamentului de asistenta fiscala si juridica in cadrul EY a sustinut joi ca la o suta de lei declarati, Fiscul colecteaza intre 75 si 78 de lei, bulgarii fiind mult peste noi, cu unul dintre cele mai performante sisteme de colectare din Uniunea Europeana (UE).

“La ANAF se declara impozit pe profit, accize, TVA, impozit pe salarii de 100 de lei, sa spunem. Ei colecteaza 75-78 lei. 80 lei cred ca nu au depasit niciodata. Peste 20% din banii declarati nu se colecteaza, lasand la o parte evaziunea fiscala de 20-50%. Vorbim de banii care sunt pe masa. Clar sunt si firme fantoma, care au intrat in faliment intre timp. Bulgarii sunt mult mai buni la acest capitol. Au un proiect reusit de modernizare a Fiscului lor. Rata de colectare a crescut. Au unul dintre cele mai performante sistemele de colectare din UE. Tarile scandinave sunt la 97-99% grad de colectare, deci noi 70 plus, ei 100 minus un pic”, a spus Milcev.

Totusi, acesta subliniaza ca sistemul fiscal din Romania “nu este prost”.

“Eu nu cred ca avem un sistem fiscal prost. Chiar nu este complicat, in ciuda discutiilor despre sute de taxe care sugruma contribuabilul si asa mai departe. Nu ati vazut ce se intampla in alte tari. Noi chiar nu avem un sistem sofisticat, nu sunt foarte multe exceptii si nu este complicat, chiar este relativ stabil, cel putin in ultimii 10 ani de cand am intrat in UE. E mult mai stabil decat inainte. Impozitul pe profit se schimba si de doua ori pe an. Nu cred ca trebuie umblat la sistem, sa facem alte reguli. Trebuie intarite regulile care exista. Asa e in toata lumea”, a aratat oficialul EY.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a colectat in primul semestru 2017 peste 100 de miliarde de lei venituri bugetare, cu 4,1% peste nivelul din aceeasi perioada a anului precedent, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei remis, luni, AGERPRES.

‘In primele 6 luni ale anului curent, ANAF a colectat 101,15 miliarde de lei, ceea ce inseamna un plus de 3,955 miliarde de lei fata de incasarile din perioada similara a anului 2016 (97.196,7 milioane de lei), respectiv o crestere cu 4,1% a volumului veniturilor bugetare colectate’, se arata in document.

In luna iunie 2017, ANAF a colectat venituri bugetare de 16,534 miliarde de lei, cu 1,768 miliarde de lei, respectiv cu 12% mai mult, decat in luna iunie 2016 (14,766 miliarde de lei).

‘Programul comunicat de Ministerul de Finante pentru luna iunie a fost realizat in proportie de 102,7% (mai mult cu 437,8 milioane de lei), in conditiile in care volumul restituirilor de TVA in iunie 2017 a fost in cuantum de peste 1,287 miliarde de lei, ceea ce reprezinta o crestere cu 513,3 milioane de lei fata de aceeasi perioada a anului trecut’, informeaza Agentia.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2