Presedintele ASF: Asigurarile auto raman, deocamdata, dominante pe piata romaneasca, cu 57% din total

home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0

Asigurarile auto raman deocamdata dominante pe piata romaneasca, cu 57% din total, desi evolutiile recente indica o usoara tendinta de reducere a dependentei acestora prin cresterea consistenta a segmentelor de viata, sanatate si locuinte, sustine presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Leonardo Badea, informeaza AGERPRES.

“Evolutiile arata o usoara tendinta de reducere a dependentei pietei fata de asigurarile auto, prin cresterea consistenta a segmentelor de viata, sanatate, locuinte, etc. De exemplu, asigurarile pentru riscuri de incendiu si calamitati naturale au avut, de asemenea, o crestere robusta anul acesta (+8,4% pentru clasa A8 de asigurare), in conditiile in care ca volum sunt pe locul trei in structura pietei de asigurari generale (dupa asigurarile RCA si CASCO). Speram ca aceste tendinte sa se mentina si chiar sa se amplifice in timp pentru ca ele contribuie la sporirea stabilitatii si eficientei pietei prin diversificare. Este adevarat insa ca, deocamdata, si pentru inca cel putin o buna perioada de timp, asigurarile auto raman dominante pe piata romaneasca (57% din total). In 2019 am observat o crestere semnificativ mai consistenta a clasei A3 (asigurarile CASCO, respectiv +11%) prin comparatie cu clasa A10 (in principal RCA, respectiv +5%)”, a precizat Leonardo Badea intr-o declaratie remisa AGERPRES.

Acesta a subliniat ca, desi ASF nu detine o statistica “extrem de exacta privind asiguratii”, pentru ca o persoana are de regula mai multe asigurari, exista informatii si statistici cu privire la evolutia numarului de contracte de asigurare, pe fiecare clasa, iar acestea indica o crestere in acest an raportata la perioada similara din 2018.

“Nu putem avea pe piata asigurarilor o statistica extrem de exacta privind asiguratii, pentru ca o persoana detine de regula mai multe asigurari, adesea la societati diferite (si asta este un lucru foarte bun pentru piata si pentru asigurati, arata ca piata este eficienta, ca exista diversificare etc.), asa cum investitorii pe piata de capital pot realiza tranzactii bursiere prin mai multi intermediari sau pot investi simultan in mai multe fonduri de investitii. Avem insa informatii si statistici cu privire la evolutia numarului de contracte de asigurare, pe fiecare clasa, si vedem ca in 2019 pana acum numarul lor pe total piata a crescut in raport cu perioada similara din 2018. Desigur, din numarul de contracte nou incheiate, cele mai multe sunt pentru CASCO si RCA, pentru ca aceste asigurari au adesea maturitati mai scurte chiar de un an. In vreme ce, de exemplu, in asigurarile de viata contractele se deruleaza si pe 20-30 de ani, de aceea numarul de contracte noi poate fi uneori mai redus pe parcursul unei anumite perioade de referinta desi segmentul pe ansamblu consemneaza o crestere a primelor subscrise si rezervelor constituite de societati”, a subliniat Badea.

Potrivit sursei citate, pentru multe dintre segmentele de asigurari generale se observa si o crestere a numarului de contracte, nu doar a valorii primelor brute subscrise.

“Vedeti ca piata asigurarilor este, chiar si in Romania, suficient de complexa in unele aspecte incat rationamentele utilizate pentru analiza ei sa fie in mod necesar diferite in functie de produs sau de la un segment la altul. Pentru multe dintre segmentele de asigurari generale pe care le-am mentionat se observa si o crestere a numarului de contracte, nu doar a valorii primelor brute subscrise. Aceasta statistica va fi insa mai relevanta la finalul anului, datorita ciclicitatii pe termen scurt specifica pietei locale, in special pe segmentul auto. De exemplu, cresterea pietei RCA este intr-o mai mica masura bazata pe cresterea preturilor pentru ca, cel putin pana la jumatatea anului, ritmul cu care a evoluat prima medie (+2,15%) este mai redus comparativ cu cel al primelor brute subscrise (+3,64%), raportat la perioada similara a anului anterior. De asemenea, numarul de contracte RCA a consemnat o crestere atat ca echivalent in unitati anuale cat si ca numar efectiv (acesta din urma trebuie insa interpretat cu atentie pentru ca exista o pondere mare a contractelor pe 6 luni si pe o luna)”, a explicat seful ASF.

In ceea ce priveste potentialele riscuri pentru evolutia viitoare a pietei in urma unor cresteri cantitative, Badea a subliniat ca ASF este atenta la toate evolutiile pietei, atat la nivel micro cat si sectoriale.

“Intotdeauna exista si riscuri potentiale, de aceea suntem atenti la toate evolutiile pietei, atat la nivel micro cat si sectoriale. Suntem totodata constienti ca amenintarile pot fi endogene, venite din structura si particularitatile pietei, sau exogene, generate de cauze externe adesea imprevizibile. Cum stiti, ASF urmareste in permanenta un dublu obiectiv: dezvoltarea pietelor financiare nebancare in conditii de robustete, sustenabilitate si stabilitate, precum si protectia consumatorilor de astfel de produse financiare. Nu intamplator m-am referit la un dublu obiectiv si nu la doua obiective distincte. Cred cu tarie ca cele doua se intrepatrund in mod natural si ca nu poti dezvolta o piata daca nu exista incredere din partea participantilor ca drepturile lor sunt respectate intocmai. Revenind la amenintarile potentiale, sunt convins ca cele mai importante nu mai constituie un secret pentru nimeni, pentru ca deja de o lunga perioada de timp le mentionam in publicatiile noastre periodice, ele fiind din pacate de natura structurala: concentrarea pietei atat din perspectiva societatilor de asigurare (ex. pe piata RCA avem un grad mare de concentrare, primele doua societati cumuland circa doua treimi din primele brute subscrise) cat si a concentrarii pe clase de asigurare (ex. dependenta de asigurarile auto la care faceam referire), precum si pierderile pe care segmentul RCA (si mai nou si CASCO) le aduc in activitatea societatilor (nu uitam ca pe termen lung pierderile pot afecta solvabilitatea, chiar daca in prezent acest risc este redus la nivelul pietei in ansamblu)”, a adaugat presedintele ASF .

Potrivit sursei citate, Consiliul ASF este atent la toate evolutiile pietei, incercand sa anticipeze tendintele si avand ori de cate ori este posibil o abordare pro-activa fata de riscurile potentiale pe care le identifica.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1