Presedintele Donald Trump promite ca nu va demisiona, in ciuda amenintarii cu suspendarea

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Presedintele american Donald Trump a promis luni ca nu va proceda ca predecesorul sau Richard Nixon si nu va demisiona in momentul in care va fi sigur ca urmeaza sa fie suspendat, transmite DPA, informeaza AGERPRES.

“Presedintele Nixon n-a ajuns niciodata pana acolo. A plecat. Eu nu plec. E o mare diferenta”, le-a declarat Trump reporterilor la Casa Alba.

Nixon a demisionat pe 9 august 1974, dupa ce a pierdut sprijinul politic in urma unei anchete a comisiei juridice a Camerei Reprezentantilor in vederea suspendarii sale. Investigatiile dovedisera ca seful statului s-a implicat in musamalizarea scandalului Watergate. Aproape toti membrii Congresului SUA, atat democrati, cat si republicani, erau gata sa il suspende printr-un vot in Camera Reprezentantilor, urmat de o condamnare in Senat, daca presedintele nu ar fi renuntat de bunavoie la functie.

Trump, care – remarca DPA – s-a retras din multe afaceri cand s-a confruntat cu dificultati, a sustinut cu toate acestea ca nu este genul de om care sa “plece” si a promis ca va ramane pe pozitie chiar daca va fi suspendat de congresmeni. “Nu poate fi suspendat cineva care n-a facut niciodata nimic rau”, a insistat el.

Comentariile presedintelui au fost facute in contextul marturiei depuse in fata comisiei juridice a Camerei de John Dean, fost avocat al Casei Albe si martor in ancheta Watergate. Acesta a remarcat paralele “evidente” intre Trump si Nixon.

“In multe feluri, raportul Mueller este pentru presedintele Trump ceea ce a fost asa-numita foaie de parcurs Watergate (…) pentru presedintele Richard Nixon, a spus Dean, referindu-se la documentul unui mare juriu care a fost transmis comisiei juridice a Camerei Reprezentantilor. “Formulat putin diferit, procurorul special Mueller a furnizat comisiei o foaie de parcurs”, a aratat el.

Trump l-a atacat pe Dean chiar inainte ca acesta sa ia cuvantul la audierea in comisia juridica, printr-un mesaj pe Twitter: “Nu pot sa cred ca il aduc pe John Dean, avocatul compromis al Casei Albe conduse de Nixon, care este un colaborator platit al CNN. Democratii vor o reluare de care nu vor avea parte niciodata”.

Tot mai multi democrati cer suspendarea lui Trump in urma anchetei lui Robert Mueller, care a refuzat sa il exonereze pe presedinte de suspiciunile ca a obstructionat justitia. Procurorul care a anchetat presupusul amestec al Rusiei in alegerile prezidentiale din SUA, din 2016, si eforturile ulterioare de a ascunde adevarul, a declarat luna trecuta ca nu l-a inculpat pe presedinte deoarece nu avea aceasta “optiune” conform politicii traditionale a Departamentului Justitiei.

Presedintele comisiei juridice a Camerei Reprezentantilor, democratul Jerry Nadler, a solicitat marturia lui Trump pentru a valorifica raportul de 448 de pagini intocmit de Mueller. Inaintea audierii de luni, congresmanul din New York a afirmat ca scopul audierii este sa se garanteze ca “niciun presedinte, democrat sau republican, nu va mai putea vreodata sa actioneze astfel”.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2