Presedintele INS: Cele mai multe din sursele de date sunt detinute de companii private, orientate spre profit

Reclame home 1
Reclame home 1

Cea mai mare parte din sursele de date este detinuta de entitati private, care sunt orientate spre profit, iar in aceste conditii institutele nationale de statistica trebuie sa isi combine fortele pentru binele societatii, se mentioneaza in mesajul transmis luni de presedintele Institutului National de Statistica, Tudorel Andrei, la inceperea conferintei internationale “Utilizarea R in statistica oficiala”, informeaza AGERPRES.

“Cele mai multe din sursele de date sunt detinute de entitati private, care sunt orientate spre profit. De aceea, pentru noi (institutele de statistica – n. r.) este important sa gasim terenul comun si sa ne combinam fortele pentru beneficiul societatii. Brandul nostru este un mare avantaj in acest joc. De asemenea, este important sa cream parteneriate viabile cu alte organizatii din domeniul public, care sa rezulte in baze de date comune. Statistica oficiala poate fi un instrument eficient pentru modernizarea administratiilor nationale publice prin cooperarea dintre actorii principali”, a spus presedintele INS.

Tudorel Andrei considera ca in prezent se produc mai multe date decat pot fi procesate prin instrumentele clasice ale statisticii, existand o abundenta tot mai mare de informatii.

“Instrumentele pe care statistica oficiala le foloseste trebuie sa se adapteze la noua realitate cu care ne confruntam. Trebuie sa realizam ca astazi se produc mai multe date decat putem sa procesam, iar instrumentele clasice ale statisticii nu mai sunt potrivite. Folosind ‘big data’ si statisticile ‘smart’, nu mai e nevoie sa facem ‘sampling’, deoarece putem folosi intregi seturi de date. Exista din abundenta surse care pot fi folosite: date din telefonul mobil, date din social media, date din scannere”, se precizeaza in mesajul transmis de presedintele INS.

Acesta a amintit ca informatiile de tip “big data” sunt esentiale pentru modernizarea statisticii in lumea globalizata.

“Subiectul summitului este esential pentru organizatiile noastre, nu numai pentru viitorul apropiat, ci si pentru prezent. Cred ca gasirea unei metode potrivite care sa lanseze potentialul statisticii ‘smart’ si a ‘big data’ este esentiala pentru a accelera procesul de modernizare, intr-o lume globalizata si intr-o societate digitala. Fostul director general al Eurostat a aratat ca statistica este stiinta de invata din date, din informatii, dar as vrea sa subliniez ca statistica masoara viata. Astfel ca este crucial pentru noi sa gasim noi surse de date si noi metode de analiza care sa capteze realitatea si sa o transforme in cifre. In acest scop, organizatia noastra trebuie sa identifice noi surse de date din sectoarele privat si public”, a aratat seful INS.

Tudorel Andrei considera ca resursa umana este esentiala pentru modernizarea activitatii de statistica, mai ales in contextul concurentei cu companiile private.

“Un element crucial in procesul de modernizare (al statisticii – n. r.) este reprezentat de resursele umane. Avem nevoie de angajati de inalta calificare, dar si de un standard profesional la nivel european. Un statistician poate avea orice pregatire academica, dar trebuie sa aiba un set complet de competente, foarte clar definite.

In fiecare zi concuram cu sectorul privat, deci este esential pentru organizatia noastra sa imbunatateasca relatia cu mediul academic si cu institutele de cercetare. Intai, trebuie sa gasim cercetatori specializati in domenii sensibile si problematice, cum ar fi masurarea bogatiei sau migratia internationala. In al doilea rand, cresterea deschiderii organizatiei noastre este o modalitate buna de a ne creste credibilitatea. Acest lucru este esential in era post-adevar”, se mai spune in mesajul semnat de presedintele INS.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2