Presedintele Iohannis a promulgat Legea muntelui

Presedintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul pentru promulgarea Legii muntelui, conform unui comunicat de presa transmis de Administratia Prezidentiala, informeaza AGERPRES.

Pe 26 iunie, Camera Deputatilor a adoptat cu 245 de voturi “pentru”, unul “impotriva” si 28 abtineri, proiectul care prevede instituirea unui program de incurajare a activitatilor din zona montana, pentru care se aloca de la bugetul de stat un miliard de euro pe o perioada de 10 ani, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modalitatile de protectie si dezvoltare inteligenta, durabila si incluziva a zonei montane.

Prin aceasta lege este interzisa colectarea apelor, izvoarelor si paraielor in scopul utilizarii acestora pentru microhidrocentrale, fara asigurarea in prealabil si cu prioritate a necesarului de apa pentru animalele domestice si salbatice, acordand drept de exploatare celor care asigura reinvestirea profitului in proiecte de dezvoltare a calitati productive a terenurilor. La intocmirea documentatiilor pentru proiectele privind constructia de microhidrocentrale, sunt obligatorii avizele emise de directiile pentru agricultura judetene si directiile silvice judetene si unitatile administrativ-teritoriale, prevede actul normativ.

De asemenea, statul roman acorda compensatii banesti, in conformitate cu prevederile reglementarilor in vigoare, proprietarilor de terenuri din zona montana, aflate in situri Natura 2000, parcuri naturale, parcuri nationale rezervatii ale biosferei si alte arii naturale protejate.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Ministerul Educatiei Nationale vor colabora in vederea introducerii in invatamantul gimnazial, profesional si liceal a unui pachet de discipline de studiu care sa cuprinda notiuni elementare despre socio-economia zonei montane.

Forma de organizare a invatamantului prescolar si primar din zona montana se va stabili prin norme metodologice aprobate prin hotarare a Guvernului. Instruirea practica a elevilor se va realiza la ferme pedagogice atestate pe langa gimnazii, in baza unui parteneriat public-privat.

Totodata, statul roman, prin autoritatile administratiei publice centrale si locale, sprijina si sustine patrimoniul cultural material din zona montana prin programe speciale ce vizeaza conservarea si valorificarea acestuia, astfel: restaurarea monumentelor istorice si a cladirilor cu valoare culturala, arhitecturala si istorica; imbunatatirea accesibilitatii la infrastructura destinata turismului si documentarii spre situri arheologice si spre alte obiective istorice; sprijinirea initiativelor societatii civile si administratiei publice locale cu privire la crearea de muzee rurale si a unor amenajari cu destinatie de turism cultural, etnografic, istoric, memorial; initierea unor actiuni periodice de informare, promovare si prezentare a patrimoniului cultural montan prin puncte de informare, targuri, festivaluri.

De asemenea, presedintele a promulgat Legea pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul asigurarii pentru accidente de munca (PL-x 189/10.04.2018) si Legea pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul educatiei. (PL-x 4/01.02.2018).

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1