Presedintele iranian Hassan Rohani: Actualul stat Israel nu este legitim

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

rohani iranPresedintele iranian Hassan Rohani a declarat miercuri, intr-un interviu pentru media franceze, ca „actualul stat Israel nu este legitim” si ca printre refugiatii de origine palestiniana ar trebui organizat un vot asupra restabilirii teritoriului de dinainte de 1948.

„Actualul stat Israel nu este legitim. De aceea nu avem relatii cu ei, deoarece nu consideram acest stat ca fiind legitim”, a declarat Rohani, conform traducerii afirmatiilor sale de catre postul public de televiziune France 2, scrie France Presse, citata de Agerpres.

„Consideram ca toate persoanele care sunt de origine palestiniana si care ratacesc in strainatate ar trebui sa poata reveni pe pamanturile lor. Ar trebui sa existe alegeri publice sub supervizarea ONU si, indiferent care ar fi rezultatele, le vom accepta”, a adaugat el.

Rugat sa isi explice ideea, Rohani a declarat ca nu vorbeste de doua state (unul israelian si unul palestinian), ci de ‘unul singur’.

„Consideram ca toata lumea trebuie sa se reuneasca pentru a vota asupra intregului teritoriu palestinian asa cum era in frontierele sale de dinainte de 1948 (data crearii Israelului — n.r.) (…) Consideram ca toti evreii, toti musulmanii, toti crestinii si toate persoanele care sunt originare din Palestina si care ratacesc in strainatate ar trebui sa poata reveni in Palestina”, a adaugat el.

Iranul, mult timp ostracizat pe plan mondial, a inceput reintegrarea sa pe scena internationala dupa semnarea acordului privind programul nuclear intre Teheran si marile puteri, la 14 iulie la Viena.

Israelul, care considera Iranul drept o amenintare la existenta sa, a denuntat permanent acest acord si relegitimarea Republicii Islamice.

Presedintele Rohani, considerat un moderat comparativ cu predecesorul sau Mahmoud Ahmadinejad, este asteptat luni si marti in Franta in prima sa vizita.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2