Presedintele Ro-Fish: Consumul anual de peste in Romania a crescut la aproape sapte kilograme pe locuitor

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Consumul anual de peste in Romania a crescut de la 4,5 – 5 kilograme pe locuitor inainte de 2013 la aproape 7 kilograme in prezent, dar acesta s-ar putea majora semnificativ daca se va face un management pentru limitarea speciilor de pasari invazive la nivelul intregii tari, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Marian Cuzdrioreanu, presedintele Organizatiei RO-FISH – Asociatia Procesatorilor, Importatorilor, Exportatorilor, Distribuitorilor si Comerciantilor de Peste din Romania.

„Daca inainte de 2013 romanii consumau in jur de 4,5-5 kilograme de peste, acum s-a ajuns la 6,5 – 7 kilograme. Daca vom face un management si pentru limitarea speciilor de pasari invazive la nivelul intregii tari, nu numai din Delta Dunarii – si asta nu inseamna eliminarea speciilor, ci limitarea lor – ganditi-va cum s-ar dubla cantitatea de peste si ne-am duce la 30%-40% consum de peste romanesc. Acum consumam sub 20% peste romanesc, undeva intre 15% si 17%, dar ganditi-va ca dintr-o data am dubla cantitatea de peste romanesc, ceea ce ar reduce preturile, iar in plus am redobandi si gustul cu care ne-am nascut”, a precizat Marian Cuzdrioreanu.

El a spus ca productia de peste a Romaniei este la ora actuala de 21.000 de tone, iar mai mult de jumatate este mancata de pasarile invazive, precum cormoranii.

„Am asistat la o conferinta de promovare a cercetarii si roboticii, controlului, supravegherii si cartografierii prin drone in domeniul pescuitului si acvaculturii. Cu siguranta ca se va limita si braconajul cu aceste instrumente moderne. Dezvoltarea cercetarii in domeniul piscicol va contribui major – fara sa spun lozinci – si cred ca la sfarsitul anilor 2020, incepand cu 2021 ne vom duce catre un procent mult mai ridicat in ceea ce inseamna pestele romanesc. Acum productia de peste romanesc este de 21.000 de tone, iar necesarul este mai mare decat ceea ce producem si este firesc sa avem si importuri. Din pacate, mai mult de jumatate din productia de peste a Romaniei este mancata de pasarile invazive”, a spus seful Ro-Fish.

Potrivit sursei citate, societatile din cadrul asociatiei realizeaza si exporturi de produse din peste, specialitati si semipreparate, atat in tarile din jur cat si in tarile unde sunt mari comunitati de romani.

„Romania are deja inregistrate la UE produse precum „Novacul afumat din Tara Barsei”, „Scrumbia afumata de Dunare”, iar in curs de omologare se afla salata de icre de crap si salata de icre de stiuca. Usor, usor o sa mai fie si alte produse pescaresti”, a adaugat Marian Cuzdrioreanu.

In ceea ce priveste programele operationale derulate in domeniul pescuitului in Romania, presedintele Ro-Fish a subliniat ca exista progrese de la un program la altul.

„De la fiecare program au existat progrese. S-au maturizat si se va maturiza inca o data relatia dintre administratia publica, politica si beneficiari, respectiv fermieri si procesatori si atat timp cat impreuna vom crea un microclimat si impreuna ne vom duce sa negociem la UE fondurile europene si strategiile adaptate la specificul si nevoile Romaniei o sa fie un si mai mare succes. Daca la inceput doar politicul, din pacate, a facut acest lucru, acum sunt obligati, este o conditie sine-qua-non, pentru ca noi suntem factorul de continuitate. Specialistii, intreprinzatorii din domeniul pescaresc sunt factorii de continuitate si daca exista aceasta armonie si colaborare intre factorul guvern si cel privat cu siguranta se va mari numarul de intreprinzatori si va fi benefic pentru toata lumea: vom avea mai multi bani la bugetul de stat si vom avea mai multa mancare sanatoasa romaneasca”, a adaugat acesta.

Presedintele Organizatiei Ro-Fish a laudat proiectul demarat de MADR privind infiintarea Casei de Comert Unirea si a magazinelor prin care se vor comercializa doar produse romanesti, lansand si un apel: „Ajutati-va tara cumparand produse romanesti”.

„La initiativa MADR s-a infiintat Casa de Comert Unirea care coaguleaza produsele romanesti. S-a deschis Bursa de Peste de la Tulcea, este functionala, are peste, asa cum are si Romania. Nu avem peste suficient, dar are peste romanesc care se si vinde. Casa Unirea vinde numai produse romanesti si este un mare succes. Este proiectul ‘Drumul Pestelui’, proiectul ‘Drumul vinului’ si cu siguranta se va incuraja si promova produsul romanesc. Ganditi-va ce se va intampla cand Casa Unirea va fi cu produse in comunitatile cu romani din afara tarii. Nu cumva mancarea, bautura si traditiile sunt ambasadorii cei mai buni ai nostri? Nu cumva se recastiga brandul de tara? Daca mai punem si oficii de turism, portul popular si traditiile, nu cumva vom promova calitatea si sufletul romanesc? Eu va spun: ajutati-va tara cumparand produse romanesti”, a mai spus Marian Cuzdrioreanu.

Datele MADR arata ca in 2018 productia estimata a Romaniei din acvacultura si pescuit a fost de circa 22.064,3 tone din care: 10.884,6 tone din acvacultura, circa 3.434,7 tone din pescuit comercial in ape interioare, iar din pescuit la Marea Neagra, aproximativ 7.744,9 tone.

Suprafata totala amenajata pentru acvacultura in anul 2018 a fost de circa 90.320 hectare.

Desi romanii au ajuns la un consum anual de circa 7 kilograme de peste, cantitatea este de peste trei ori mai mica decat media Uniunii Europene, de 22,5 kilograme pe locuitor intr-un an.

Prin comparatie, in Bulgaria si Ungaria se consuma 2,5 kilograme de peste pe an, la jumatate fata de Romania, in timp ce Portugalia este tara unde se mananca cel mai mult peste din tarile UE, respectiv 76 de kilograme pe an. In Spania consumul este de 60 de kilograme de peste pe an, in timp ce media europeana ajunge la 22,5 kilograme pe locuitor intr-un an. Cel mai mult peste din Europa il consuma islandezii – 90 de kilograme pe an, iar la nivel mondial, Japonia detine suprematia cu peste 130 de kilograme anual.

Inainte de 1989, in Romania se consuma anual intre 8 si 10 kilograme de peste pe locuitor.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2