Presedintele Trump se pregateste pentru primul sau turneu in Asia, cu Coreea de Nord si relatiile comerciale pe agenda

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Presedintele american Donald Trump incepe vineri primul sau turneu in Asia in calitate de sef de stat, cu o agenda dominata de spectrul programului nuclear nord-coreean, dar si cu o importanta componenta comerciala, informeaza dpa, transmite AGERPRES.

Turneul prevazut sa se incheie la 14 noiembrie va fi cel mai indelungat intreprins pana acum de Trump si ii va prilejui intalniri cu aliati-cheie carora SUA vor sa le linisteasca temerile generate de testele de racheta si nucleare nord-coreene, dar si cu omologul sau chinez Xi Jinping, pe care va incerca sa-l convinga sa-si intensifice eforturile de a determina Phenianul sa-si respecte obligatiile internationale.

Donald Trump va lua parte de asemenea la doua summituri regionale in Vietnam si Filipine, oferind o perspectiva asupra rolului SUA in regiune sub conducerea unui presedinte care s-a angajat sa puna “America pe primul loc” si a decis sa se retraga dintr-un important acord comercial regional.

“Turneul presedintelui va sublinia angajamentul sau fata de mentinerea unor aliante si parteneriate de durata ale SUA si va reafirma leadership-ul Statelor Unite in ce priveste promovarea libertatii si deschiderii in regiunea Indo-Pacific”, a declarat un inalt oficial de la Casa Alba.

Calatoria de 12 zile a liderului de la Casa Alba cuprinde escale in insula americana Hawaii, Japonia, Coreea de Sud, China, Vietnam si Filipine. Chestiunea nord-coreeana va predomina pe agenda discutiilor, in conditiile in care Trump spera sa obtina sprijin de la partenerii regionali ai Americii si in special de la China pentru a face presiuni asupra Phenianului. Presedintele american a avertizat in septembrie de la tribuna Natiunilor Unite ca, daca SUA vor fi puse in situatia de a se apara sau de a-si apara aliatii, nu vor avea “alta optiune decat sa distruga total Coreea de Nord”, aminteste dpa. “Omul-racheta a pornit intr-o misiune sinucigasa pentru el si pentru regimul sau”, a spus Trump, referindu-se la liderul nord-coreean Kim Jong-un.

Presedintele SUA si-ar putea continua retorica belicoasa in cursul vizitelor sale in statele aliate Japonia si Coreea de Sud, dar nu va vizita probabil si zona demilitarizata dintre Coreea de Sud si cea de Nord, in contextul in care o oprire la DMZ ar putea determina escaladarea suplimentara a tensiunilor. Trump intentioneaza in schimb sa viziteze Camp Humphreys, o facilitate militara a SUA.

Predecesori ai lui Trump au vizitat zona demilitarizata in semn de sustinere fata de alianta dintre SUA si Coreea de Sud si ca atentionare catre Phenian in legatura cu comportamentul sau apreciat ca provocator. Dar nu toti presedintii americani s-au dus la DMZ, a notat Casa Alba, subliniind si ca presedintele sud-coreean Moon Jae-in a propus in schimb o vizita la Camp Humphreys, considerata de Washington ca model de cooperare in plan militar.

In Japonia, unde este asteptat la 5 noiembrie, Donald Trump se va intalni cu premierul Shinzo Abe, cu militari americani si membri ai familiilor unor japonezi rapiti in Coreea de Nord, iar daca timpul ii va permite ar putea juca golf cu prim-ministrul, raspunzand astfel la o invitatie adresata de acesta din urma. In Coreea de Sud, unde se va afla la 7-8 noiembrie, are prevazute o intrevedere cu omologul sau sud-coreean, intalniri cu soldati americani si un discurs in parlament.

La 8 noiembrie, presedintele american urmeaza sa soseasca la Beijing, pentru a discuta cu liderul chinez despre Coreea de Nord si despre comert. Guvernul chinez a prezentat asteptata venire a lui Trump drept o “vizita de stat-plus”, in semn de multumire pentru primirea lui Xi Jinping in aprilie la resedinta lui Trump de la Mar-a-Lago.

Presedintele SUA a avut nu doar cuvinte de lauda la adresa Chinei pe tema Coreei de nord, ci si critici, declarandu-se dezamagit ca nu se implica mai mult, iar in acelasi timp i-a reprosat Beijingului practici comerciale incorecte, acuzandu-l ca vinde otel si alte marfuri la preturi de dumping pe piata americana. Trump va sosi la Beijing la doar cateva zile dupa ce Xi Jinping isi va incepe al doilea mandat de cinci ani, confirmat de recent incheiatul congres al Partidului Comunist Chinez.

Comertul va ocupa un loc important si in intrevederile lui Trump din marja summitului Cooperarii economice Asia-Pacific (APEC) din Vietnam de la 10 noiembrie si cel al Asociatiei Statelor din Asia de sud-est (ASEAN) din Filipine de la 13 noiembrie. Observatorii vor urmari indeaproape interactiunile lui Trump de la aceste reuniuni, care s-au dovedit a fi evenimente-cheie pentru predecesorul sau democrat Barack Obama, unde acesta a scos in evidenta importanta Asiei pentru Statele Unite. In schimb, Trump i-a facut pe aliatii SUA sa puna sub semnul intrebarii soarta acestei aliante, dupa ce a decis retragerea din Acordul de Parteneriat Trans-Pacific (TPP) si a cerut renegocierea acordului comercial cu Coreea de Sud.

Desi a insistat ca are relatii solide cu liderii internationali, vizitele precedente intreprinse de Trump in strainatate au primit calificative amestecate si exista potentialul ca interactiunile presedintelui sa fie marcate de gafe diplomatice sau tweet-uri “ratacite”.

Un punct nevralgic ar putea fi intalnirea sa cu presedintele filipinez Rodrigo Duterte in marja summitului ASEAN, prevazuta sa aiba loc in pofida preocuparilor SUA legate de atitudinea lui Duterte fata de drepturile omului si excesele campaniei sale impotriva traficului de droguri. Anul trecut, o intalnire intre Obama si Duterte a fost anulata dupa ce liderul filipinez l-a facut “ticalos” pe omologul sau american.

Sunt semne de intrebare si legat de decizia lui Trump de a nu participa la tot summitul ASEAN, dar Casa Alba a dat asigurari ca presedintele american va fi prezent la ceremonia de deschidere.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *