Presedintele tunisian a decretat stare de urgenta

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

tunisiaBiroul presedintelui Tunisiei, Béji Caid Essebsi, a decretat sambata stare de urgenta, la opt zile dupa atentatul sangeros din statiunea Sousse in care si-au pierdut viata 38 de turisti straini, informeaza Reuters si AFP citate de Agerpres.

“Presedintele decreteaza stare de urgenta in Tunisia si se va adresa natiunii incepand cu orele 17:00 (16:00 GMT)”, a declarat pentru AFP biroul de presa al presedintiei tunisiene.

In urma cu o saptamana, un tanar inarmat cu un kalasnikov, identificat de catre autoritati drept un student pe nume Seifeddine Rezgui, a deschis focul pe o plaja din statiunea Port El Kantaoui. Treizeci si opt de turisti straini, dintre care 30 de britanici, au fost ucisi, iar alte 39 de persoane au fost ranite.

Masura va fi aplicata pe intreg teritoriul tunisian pe o perioada de 30 de zile cu posibilitate de prelungire, a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant al presedintiei tunisiene, Moez Sinaoui.

Pana recent, tunisienii au trait timp de trei ani sub restrictiile impuse de starea de urgenta, decretata in ianuarie 2011, cu putin timp inaintea fugii presedintelui de la acea vreme, Zine El Abidine Ben Ali. Restrictiile au fost prelungite pana in martie 2014, cand autoritatile au declarat incheiate masurile restrictive.

Starea de urgenta acorda puteri exceptionale fortelor de ordine si, conform legii, este decretata in Tunisia “fie in caz de pericol iminent care aduce atingeri grave ordinii publice, fie in cazul unor evenimente care, prin gravitatea lor, iau forma unei calamitati publice”.

In principal, starea de urgenta da dreptul autoritatilor sa interzica grevele si reuniunile “de natura sa provoace sau sa intretina dezordinea”. Prin aceste restrictii, autoritatile sunt autorizate “sa efectueze perchezitii domiciliare zi si noapte si sa ia toate masurile pentru a asigura controlul presei si al publicatiilor de orice fel”.

Anuntul decretarii starii de urgenta, la peste o saptamana dupa atentatul din statiunea Sousse, a ridicat unele semne de intrebare in Tunisia. “De ce la opt zile dupa? Exista informatii noi cu privire la un nou atentat? Și cum va fi aplicat pe teren?”, se intreba analistul tunisian independent Selim Kharrat. “Caci starea de urgenta poate fi un excelent instrument de represiune. Aceasta va depinde de vointa politica”, a avertizat el.

Insa purtatorul de cuvant al presedintiei tunisiene a amintit ca Tunisia a trecut deja prin starea de urgenta timp de peste trei ani. “In circumstante exceptionale, masuri exceptionale. (Dar) acestea vor fi luate respectand legea si vor fi pe durata determinata”, a asigurat Sinaoui.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2